Motivul pentru care Tarom ar putea primi un nou ajutor de stat în valoare de 8 milioane de euro
Conform unui Memorandum întocmit de ministrul Transporturilor, care a primit aviz favorabil din partea Guvernului, Cătălin Drulă, Tarom ar putea primi un ajutor de la stat în valoare de 8 milioane de euro.
Ajutor de la stat pentru Tarom
Tema Memorandumului este „„Acordarea unui ajutor de stat individual Societăţii Comerciale “Compania Naţională de transporturi aeriene române–TAROM” – S.A pentru pagubele suferite, în perioada 01.07.2020 – 31.12.2020, ca urmare a pandemiei COVID–19 şi cauzate direct de această pandemie, în baza art. 107 alin.(2) lit.b) din tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.
Aceasta a fost prezentată și avizată pe 25 august, în ședința de miercuri a Executivului. În documentul prezentat se stipulează că suma propusă Comisiei Europene de autorizare a ajutorul de stat este în valoare de 7.956.776 de euro. Valoarea ajutorului va fi stabilită prin Decizie a Comisiei Europene.
„În situaţia autorizării acestei măsuri de către Comisia Europeană, suma aferentă ajutorului de stat va fi dedusă din valoarea ajutorului de stat individual de restructurare prevăzută în Memorandumul cu tema „Acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare Societăţii Comerciale “Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” S.A., în vederea restabilirii viabilităţii companiei pe termen lung”, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 05.11.2020.
De asemenea, Comisia Europeană a autorizat, prin Decizia nr. C(2020) 6910 final, măsura de ajutor de stat în favoarea Tarom, sub formă de garanție de stat pentru un împrumut în valoare de 19.33 milioane de euro.
Ajutorul a compensat, doar parțial, prejudiciul suferit de către compania aeriană ca urmare a pandemiei COVID-19, în perioada 16 martie – 30 iunie 2020.
Tarom anunță concedieri colective în iunie
Tarom a anunțat că a demarat etapa fazei de implementare a măsurii de restructurare a personalului, la finalul lunii iulie. Acțiunea a fost demarată în luna februarie și reprezintă o componentă esențială a planului de redresare a Tarom.
Planul de redresare Tarom fusese notificat Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare, pe 28 mai 2021. În luna februarie, planul de restructurare prevedea disponibilizarea a 700 între cei circa 1.500 de angajați și închiderea a 11 agenții externe. Restructurarea urmează să se deruleze în următorii doi ani.
Tarom a pus în mișcare planul de restructurare, în urma ajutorului de salvare primit din partea Comisiei Europene. Aproximativ 700 de angajați vor fi dați afară, iar cheltuielile se vor reduce în aproape toate domeniile.