Motivul pentru care soldaţii din Israel poartă mitznefet. Ce rol au bonetele ciudate de pe capul militarilor

de: Manolică Anca
14 10. 2023

În ultimele zile, odată cu pornirea războiului dintre Israel și Fâșia Gaza, mulți dintre soldații israelieni au fost văzuți purtând pe cap ceea ce pare a fi o pălărie de plasă, pe care unii au comparat-o cu o ”pălărie de bucătar”. Iată ce semnificație are, de fapt, acest mitznefet.

8 zile de război între Israel și Fâșia Gaza

La începutul lunii octombrie 2023, a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas, grup militant islamist care controlează Gaza din 2006. Luptătorii Hamas au lansat rachete asupra Israelului și au luat cu asalt orașe din sudul Israelului și orașe de peste granița cu Fâșia Gaza, ucigând și rănind sute de soldați și civili și luând zeci de ostatici.

Atacul a luat Israelul prin surprindere, deși statul a organizat rapid o operațiune mortală de represalii. La o zi după atacul din 7 octombrie, cabinetul israelian a declarat în mod oficial război împotriva Hamas, urmat de o directivă a ministrului apărării către Forțele de Apărare Israeliene (FDI) de a efectua un ”asediu complet” al Fâșiei Gaza.

De ce poartă soldaţii din Israel mitznefet pe cap

Mitznefet este o cască de pânză care acoperă o altă cască ce o poartă soldații. Aceasta este folosită de Forțele de Apărare Israeliene (IDS) încă din 1994, având rolul de a îmbunătăți camuflajul purtătorului și de a îl proteja de soare și de strălucire.

Un mitznefet standard constă într-o învelitoare din material confecționată din țesătură cu ochiuri de plasă reversibilă, cu un imprimeu de camuflaj verzui pe o parte și un imprimeu maro de deșert pe verso.

Acesta are o formă neregulată pentru a nu urma conturul unui cap uman cu cască, împiedicând în același timp ca lumina să se reflecte pe casca purtătorului.

Mitznefetul este ușor de îndepărtat și poate fi, de asemenea, tras în jos pentru a face umbră și a proteja capul soldatului de lumina directă a soarelui, notează inews.com.

Soldat cu mitznefet

Armata israeliană spune că se pregătește pentru ”următoarele etape ale războiului”

Armata israeliană avertizează că aceste ”următoare etape” ar putea include ”lovituri din aer, de pe mare și de pe uscat”, cu ”operațiuni terestre semnificative”.

Efortul implică sute de mii de rezerviști înrolați și va cuprinde ”o gamă largă de planuri operaționale ofensive”, a declarat sâmbătă Forțele de Apărare ale Israelului într-un comunicat.

Pe lângă ”loviturile combinate și coordonate”, Forțele Terestre Israeliene și conducerea logistică a armatei pregătesc trupele FDI pentru o ”arenă de luptă extinsă”, se mai arată în declarație. Forțele relevante au primit echipamentul de care au nevoie pentru luptă în ultimele zile.

Citește și: Alţi doi români au murit în războiul din Israel, anunţă MAE. Care este bilanţul victimelor din România