Motivul pentru care românii vor plăti câte 50 de bani în plus pentru aceste produse. Când se va pune în aplicare această regulă

de: Rosu Ioana
05 10. 2023

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) din România va deveni operational în scurt timp. După multe discuții și muncă pentru implementarea lui, această necesitate imperioasă pentru țara noastră devine realitate. Ce schimbări financiare vor apărea pentru români?

Românii vor scoate mai mulți din buzunar pentru anumite produse

Mircea Fechet a făcut anunțul mult așteptat cu privire la data intrării în vigoare a Sistemului Garanție-Returnare (SGR) în România, o inițiativă importantă pentru gestionarea eficientă a deșeurilor.

Astfel, începând cu data de 30 noiembrie, românii vor plăti o taxă modică de 50 de bani pentru fiecare băutură îmbuteliată pe care o cumpără, cu promisiunea că vor primi acești bani înapoi atunci când returnează recipientul gol.

SGR este considerat cea mai importantă politică de management al deșeurilor din România, în ultimii 30 de ani, dorindu-se ca acest proiect să fie cel de-al doilea cel mai mare sistem de acest gen din Europa, urmând exemplul Germaniei.

Mai mult, prin acest sistem este încurajată reciclarea și reducerea cantităților de deșeuri care ajung în gropile de gunoi.

”Mai avem 57 de zile până când va începe implementarea SGR. Este, probabil, cea mai mare şi cea mai importantă politică legată de managementul deşeurilor din România pe care am avut-o în ultimii 30 de ani.”,a menționat ministrul.

România, codașă la reciclarea deșeurilor

Ministrul Fechet a subliniat că implementarea SGR este esențială pentru gestionarea eficientă a deșeurilor în țară, în contextul în care Uniunea Europeană și-a propus o reducere cu 90% a cantității de deșeuri aruncate la gropile de gunoi până în 2035.

SGR va contribui semnificativ la atingerea acestui obiectiv, încurajând cetățenii să returneze recipientele goale în magazine în loc să le arunce, reducând astfel cantitatea de deșeuri și impactul asupra mediului.

”Nu este un secret pentru nimeni că România nu face o treabă grozavă la colectarea deşeurilor, la gestionarea deşeurilor. Uniunea Europeană are ambiţii foarte, foarte mari legate de cât de multe deşeuri vom arunca la gropile de gunoi şi trebuie să reducem acele cantităţi cu 90% până în 2035, ceea ce înseamnă mult de lucru”, a subliniat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cât de eficient se preconizează că va fi acest sistem

Sistemul Garanţie-Returnare este conceput pentru a fi simplu, cu o eficiență estimată la peste 95% a containerelor de băuturi returnate, începând cu al treilea an de funcționare.

Ministrul Mediului a recunoscut că implementarea SGR a fost subiectul unor discuții extinse încă din 2018, dar a fost abordată cu seriozitate începând cu anul 2020.

El și-a exprimat convingerea faptului că România va deveni nu doar al doilea cel mai mare sistem din Europa după cel german, ci și un exemplu de bună practică în gestionarea deșeurilor în Uniunea Europeană.

„Ceea ce ne aşteptăm este ca Sistemul să aibă o eficienţă care va fi de peste 95% din containerul de băuturi returnate începând cu al treilea an de funcţionare. Nu va fi uşor, am avut atâtea discuţii, fiind o problemă despre care vorbim din 2018.

Este un subiect pe care l-am luat de la zero în 2020 şi sunt foarte optimist că va începe pe 30 noiembrie.

Va funcţiona şi sper că nu numai că vom avea al doilea cel mai mare sistem din Europa după cel german, dar vom fi un exemplu de bună practică şi poate că va fi pentru prima dată în atâţia ani când România va fi un exemplu pentru alte state-membre UE în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor”, a concluzionat Mircea Fechet.