Motivul pentru care pisica ta fuge când îi spui ‘zât’. Ce aude, de fapt
Spre deosebire de câini, pisicile sunt simandicoase și mult mai greu de impresionat. Misterioase, încăpățânate, felinele nu răspund la comenzile stăpânilor și fac mereu ceea ce își doresc, când vor. În timp, omul și pisica au reușit să creeze un limbaj comun. Există un sunet la care toate reacționează în aproape același fel. Iată de ce fuge pisica atunci când îi spui „zât” și ce aude, de fapt. Motivul este incredibil.
De ce pisicile fug atunci când strigi „zât”
Interacțiunea cu un câine, mai ales cu unul dresat, presupune o listă de comenzi la care animalul răspunde: „Vino”, „Șezi”, „Culcat”, „La pas” etc. În cazul pisicilor, de cele mai multe ori, apelăm la celebrele cuvinte „pis pis” (când vrem să vină la noi) și „Zât”, dacă vrem să le alungăm. Însă, surpriză! Micile pufoșenii nu vor tresări așa cum ne-am aștepta la ultima comandă.
Explicația este simplă
Potrivit specialiștilor, motivul pentru care pisicile pleacă de lângă tine atunci când le spui „Zât” este următorul: și „Ț”-ul, și „Z”-ul – sunt pe aceeasi frecvență cu „S”-ul. Deși nu se mai aplică pentru felinele domestice, ele sunt vânători, prada preferată fiind rozătoarele. Astfel, în condițiile în care rozătoarele emit sunetele cu frecvență ridicată, pisicile au fost nevoite să se adapteze pentru a le putea vâna, spun cercetătorii. Așadar, urechile mari în formă de pâlnie şi craniile mici le ajută să perceapă sunetele emise de prada lor.
Când devin atente la comenzile tale
În combinație cu frecvența pe care funcţionează „ț”-ul din „câț” sau „z”-ul din „zât”, ca și „s” -ul din „pis-pis-pis”, așa se explică de ce pisicile devin atente când îl aud. Dacă sursa sunetului nu este percepută ca un pericol pentru ele, în loc să fugă, vor deveni curioase și dornice să exploreze. În schimb, necunoscutul le pune pe fugă.
Gesturi prin care își arată dragostea
La prima vedere, pisica nu pare un animal prea expresiv, comparativ cu un câine, dar a dezvoltat un limbaj specific prin care își exprimă dorințele și sentimentele. Oamenii de știință și-au dedicat activitatea studiului comportamentului felinelor, descoperind lucruri fascinante despre limbajul lor.
Un gest făcut frecvent de aceste animăluțe pentru stăpâni este masajul cu gheruțele scoase. Nu este un semnal agresiv, nici nu are de gând să te zgârie, ci îți arată afecțiune. Persoanele care stau la casă au parte, din când în când, de o „surpriză” macabră. Când pisica vine cu șoareci morți acasă este o dovadă de dragoste. Felinele îl percep pe om parte din familie și încearcă să îl învețe să vâneze.