Motivul pentru care nu e recomandat să bei cafea la prima oră a dimineții
Există mai multe motive pentru care unii oameni aleg să nu bea cafea la prima oră a dimineții. Dacă unii nu își încep ziua fără o cană de cafea, alții aleg să consume micul-dejun înainte și lasă cafeaua să aștepte. Care este explicația clară și cum ne poate afecta cofeina în unele situații.
De ce să nu bei cafea imediat ce te trezești
Cafeaua poate stimula producția de acid gastric, ceea ce poate deranja unele persoane, în special cele cu sensibilitate la stomac. Consumul de cafea pe stomacul gol dimineața poate fi mai deranjant pentru acestea, care mai bine ar lua micul dejun prima dată.
Dimineața, corpul tău este de obicei deshidratat după o noapte întreagă de somn. Consumul de cafea înainte de a-ți hidrata organismul cu apă poate agrava deshidratarea și poate duce la senzații de uscăciune în gură și disconfort.
Înainte de a servi cafeaua, mai bine ai bea un pahar de apă plată sau cu lămâie, în funcție de preferință. Aceasta nu decât că te va hidrata, dar îți va da și o energie aparte.
Dimineața, nivelul de cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului, este în mod natural mai ridicat. Acest lucru face ca nivelul de energie să fie mai ridicat și ajută la trezire. În cazul celor care beau cafea regulat, însă, nu se observă atât de mult energia.
Beneficiile cafelei pentru organism
Cafeina din cafea este un stimulant natural, care poate îmbunătăți atenția, concentrarea și starea de bine. Mulți oameni se bucură de o ceașcă de cafea dimineața pentru a începe ziua cu energie.
Citește și: Cafea versus ceai. Care conţine mai multe cofeină, de fapt
Consumul moderat de cafea a fost asociat cu un risc redus de anumite boli, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de ficat.
Un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de formare a pietrelor la rinichi. În plus, cafeaua conține cantități semnificative de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B3 (niacină), vitamina B2 (riboflavină) și potasiu.
Unele cercetări sugerează chiar și că un consum moderat de cafea ar putea fi asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.
Riscurile consumului de cofeină în exces
Consumul de cofeină înainte de culcare sau după-amiaza poate duce la insomnie. Efectul de stimulare a cofeinei poate persista în organism timp de câteva ore, ceea ce face dificilă relaxarea și obținerea unui somn odihnitor.
Te-ar putea interesa și: În cât timp se bea cafeaua după preparare. Atenţie, devine periculoasă apoi!
Cofeina poate declanșa sau agrava simptomele de anxietate și agitație la persoanele predispuse. Consumul excesiv poate duce la palpitații, tremurături și neliniște.
Mai mult, consumul excesiv de cofeină poate provoca tulburări gastrointestinale, cum ar fi arsuri la stomac, reflux gastroesofagian și iritații ale mucoasei stomacale.
Consumul excesiv de cofeină poate afecta absorbția calciului în organism, ceea ce poate crește riscul de osteoporoză, în special la persoanele în vârstă.