Motivul pentru care Netflix și creatorii Stranger Things au fost dați în judecată

de: Dana Cazacu
27 07. 2020

Creatorii Netflix și Stranger Things, au fost dați în judecată de către o companie, numită Irish Rover Entertainment, procesul fiind intentat la Curtea Federală din California. Care este motivul acestui proces?

Motivul pentru care Netflix și creatorii Stranger Things au fost dați în judecată

Miercuri 15 iulie 2020 a fost intentat un proces împotriva creatorilor Netflix și Stranger Things. Matt și Ross Duffer au fost trimiși în judecată de către compania Irish Rover Entertainment pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor. Aceștia sunt acuzați că au furat o scenă dintr-un scenariu numit Totem.

Avocatul susține că Stranger Things a copiat o serie de lucruri din Totem, scenariu care a fost scris de către Jeffrey Kennedy și că spectacolul Netflix a creat : ”intriga, secvența, personajele, tema, dialogul, atmosfera și decorul serialului”, precum și a „conceptului artistic protejat de copyright”

Ideea pentru Totem

Aceasta a venit în urma morții prietenului din copilărie a lui Kennedy, Clint Osthimer, care suferea de epilepsie.

În timpul copilăriei petrecute în mediul rural din Indiana, Osthimer și Kennedy au fost nevoiți să se confrunte cu amenințarea constantă a „demonului personal ”al lui Osthimer, epilepsia. Aceste crize l-au trimis într-un alt plan supranatural unde locuia demonul ”, se explică in plângere.

Irish Rover Entertainment susține

Acuzatorii susțin că cele două proiecte au în comun pe un bărbat pe nume Aaron Sims, care a lucrat îndeaproape cu Kennedy în timpul dezvoltării sale Totem. Compania spune că Sims a fost angajat pentru a crea conceptul de artă pentru primele două sezoane ale Stranger Things. Comparând cele două spectacole, procesul spune că unul dintre personajele din Totem este:

„O fetiță pe nume Kimimela sau„ Kimi ”pentru scurt, care are puteri supranaturale. Kimimela își ajută prietenii să găsească poarta portalului către un avion alternativ supranatural și îi ajută să lupte cu locuitorii avionului; un spirit întunecat pe nume Azrael și armata sa de Blackwolf.”

Descrierea Stranger Things

Prin comparație, procesul descrie Stranger Things, spunând:

„În Stranger Things, unul dintre personaje este un nume de fetiță Eleven sau„ El ”pentru scurt, care are puteri supranaturale. Eleven îi ajută pe prietenii săi să găsească poarta portalului către un avion alternativ supranatural și îi ajută să lupte cu locuitorii avionului; un monstru al umbrelor și armata lui Demogorgon.”

Motivul-pentru-care-Netflix-și-creatorii-Stranger-Things-au-fost-dați-în-judecată

Declarația unui reprezentant Netflix

Răspunzând avocatului, un reprezentant Netflix a declarat pentru The Wrap:

„Domnul Kennedy distribuie aceste teorii conspirative de ani de zile, chiar dacă Netflix i-a spus în nenumărate rânduri că frații Duffer nu auziseră niciodată de el sau de scenariul său original până când a  început să-i amenințe si să-i urmărească.

După ce am refuzat să ne conformăm cererilor de despăgubire, a lansat acest proces fără fundament. Nu lipsesc persoanele care își atribuie meritele pentru crearea „Stranger Things”. Dar adevărul este că serialul a fost proiectat independent de frații Duffer și este rezultatul creativității și muncii lor.”.

Al doilea proces pentru frații Duffer

Nu este prima dată când frații Duffer au fost trimiși în judecată pentru crearea Stranger Things. În 2018, cei doi au fost acuzați că au furat conceptul emisiunii de către realizatorul Charlie Kessler.

Kessler a produs un scurtmetraj în 2012, numit Montauk și a susținut că el și agenții săi au aruncat ideea de a-l transforma într-o serie completă către frații Duffer, în aprilie 2014. Kessler și-a abandonat procesul cu o zi înainte să fie judecat.