Motivul pentru care nasturii de la cămășile bărbaților sunt cusuți invers decât la femei. Nimeni nu s-ar fi gândit

de: Ana Chivu
16 06. 2022

Toată lumea a observat că nasturii de la cămășile bărbătești sunt cusuți pe partea opusă celor puși la cămășile pentru femei. Cu siguranță unii au trecut peste acest detaliu, timp în care alții au încercat să caute o explicație pentru asta. Care este motivul real pentru care producătorii au decis să le scoată pe piață în modul acesta? Practica este deja veche de foarte mulți ani. Iată motivele!

Naturii cămășilor bărbatești sunt cusuți invers decât la femei: care este motivul?

Cămașa bărbatească a devenit în ultimii ani o piesă vestimentară care nu lipsește din garderoba nimănui indiferent de sex. Marii designeri au găsit modalități uluitoare pentru ca femeile să o poarte în fel și chip, dar totuși să se simtă feminine și elegante.

Cele două fabricate pentru fiecare sex par aproape identice ca și cusătură și detalii la prima vedere, dar ceva le deosebește. Mai exact, nasturii sunt cusuți pe părți opuse. Unii oameni au lăsat acest amănunt deoparte, timp în care alții chiar au căutat o explicație reală.

Iată că motivul a fost dezvăluit de istorici și specialiști din domeniul modei. Cămașa se poartă de secole și reprezintă eleganță și simplitate, dar mai ales curățenie în ceea ce privește imaginea de ansamblu în diverse contexte.

Nu ține de estetică

Aceasta este la fel de actuală ca pe vremea părinților și bunicilor, deși în unele cazuri este mult mai aparte datorită tendințelor noi. Femeile au nasturii puși pe partea stângă, iar bărbații pe partea dreaptă.

Motivul nu este unul care ține de estetică, ci ar fi unul istoric, a explicat creatoarea mărcii de bluze Elizabeth & Clark. Mai exact, femeile înstărite de odinioară nu se îmbrăcau singure, ci cu ajutorul slujitorilor.

Majoritatea erau dreptaci, iar cel mai simplu erau de cusut pe partea opusă pentru ca aceștia să îi poată îmbrăca pe alții mai rapid.

,,Era mai simplu de cusut nasturii pe partea opusă pentru ca…”

„Când nastruii au fost inventați în secolul al XIII-lea, aceștia erau, la fel ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi. Femeile înstărite de atunci nu se îmbrăcau singure, ci erau îmbrăcate de către slujnici.

Întrucât majoritatea oamenilor erau dreptaci, era mai simplu de cusut nasturii pe partea opusă pentru ca cei care îi îmbrăcau pe alții să se descurce mai repede”, a spus Melanie M. Moore.

„Cred că este important să ne întrebăm despre ce perioadă de timp vorbim, deoarece butoanele cămășii și jachetei sunt un fenomen relativ nou.

Dar, ca regulă generală, multe elemente ale modei masculine pot fi urmărite până la armată”, a notat Chloe Chapin, istoric de modă și Universitatea Harvard, candidat la PhD la studii americane.