Motivul pentru care Floarea Soarelui se orientează mereu către soare. Are ceva ce alte plante nu au

de: Daniel Ștefan
12 07. 2019

Floarea Soarelui este una dintre cele mai fascinante plante datorită dependenței sale de lumina astrului nostru diurn. Doar de-aia se și numește Floarea Soarelui. Totuși, puțini știu motivul pentru care această plantă se mișcă în același ritm cu orientarea Soarelui pe bolta cerească. Oamenii de știință au găsit o explicație.

Această floare este un fel de simbol al verii. Este suficient să vezi o fotografie cu ea și te gândești imediat la sezonul estival. Mulți dintre noi le degustăm semințele, fără să ne dăm seama cât de complexe sunt aceste plante și cât de…„inteligente” sunt.

Toate plantele se ghidează după soare, dar niciuna nu se comportă ca Floarea Soarelui. Este planta cu cea mai complexă rotație, aproape în tandem cu mișcarea soarelui. Se orientează către est dimineața și se apleacă ușor, până seara, spre vest, odată ce soarele apune. Evident, aceste mișcări sunt greu de observat dacă ai sta și tu de dimineață până seara să le observi. Dar o să observi diferența de orientare dintre dimineață și seară.

De ce se orientează Floarea Soarelui mereu către soare

Cum e posibil ca o plantă să se miște, atât timp cât nu are mușchi, la fel ca ființele din regnul animal? Dar, mai important, cum se face că florile mature pierd acest comportament? Un nou studiu științific arată că aceste flori au un fel ceas biologic propriu și este în strânsă legătură cu ritmul de creștere al plantei. Cu alte cuvinte, mișcările lor zilnice către soare le determină și creșterea.

Oamenii de știință au încercat un experiment. Au luat câteva flori ale soarelui tinere și le-au împărțit în 2 grupuri. Pe primele le-au legat, astfel încât să nu se mai poată mișca după soare, iar pe celelalte le-au lăsat libere. Evident, a fost un studiu pe termen lung pentru că s-a observat creșterea lor. Astfel, au văzut că plantele legate au crescut cu vreo 10% mai lent decât cele lăsate libere. Așa au ajuns la concluzia că soarele le influențează direct creșterea.

De asemenea, le ajută și în ceea ce privește polenizarea. Orientându-se toată ziua după soare, înseamnă că „pălăriile” lor sunt mai calde decât ale altor plante, deci polenul este încălzit și devine mai apetisant pentru albine.