18 ian. 2020 | 12:08

Motivul pentru care Dacia și Nicolae Ceaușescu continuă să aibă o legătură strânsă și în 2020

Știri generale
Motivul pentru care Dacia și Nicolae Ceaușescu continuă să aibă o legătură strânsă și în 2020
Legătura strânsă dintre Dacia și Nicolae Ceaușescu existentă și în 2020

Dacia 1100 a fost primul model de autoturism produs de producătorul român de automobile Dacia S.A.. Modelul a fost comercializat între anii 1968 şi 1971 şi a fost un model intermediar până la intrarea în producţie a modelului 1300.

Legătura strânsă dintre Dacia și Nicolae Ceaușescu existentă și în 2020

Dacia 1100 era bazată pe Renault 8, o berlină cu tracţiune şi motor pe spate. Primul automobil ieşit pe poarta fabricii a fost făcut cadoul preşedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu. Conform contractului, Renault furniza toate părţile componente ale modelului, urmând ca cei de la Dacia să le asambleze. Viteză maximă: 138 km/h, motor de 46 CP. În realitate, Nicolae Ceauşescu a primit modelul cu nr. 75. Ar fi fost un risc prea mare pentru conducerea Uzinei să dăruiască primul automobil.

Primul exemplar de Dacia 1100, condus de Ceauşescu la lansare, există şi azi, făcând parte din colecţia de vehicule cu interes istoric deţinute de ACR, Automobil Clubul Român.

Nicolae Ceaușescu la lansarea Daciei 1100.

Legătura strânsă dintre Dacia și Nicolae Ceaușescu existentă și în 2020.

Dacia era fabricată cu piese din Franța și Spania

Un model cu un motor mai puternic, Dacia 1100S, a fost produs în mai puţin de 100 de unităţi şi a participat la Campionatul Naţional de Raliuri în anii 1970.

De menţionat că Dacia 1100, a fost fabricată în regim SKD. În sensul că toate piesele mari erau livrate din Franţa şi Spania (Valladolid) şi montate în România (motoarele şi cutiile de viteze veneau gata montate, trebuia doar introdus ulei în ele), în România fiind fabricate doar piese mai mici cum ar fi instalaţii electrice, tapiţerii, scaune şi geamuri, pentru a se putea menţine un cost scăzut de fabricaţie şi un ritm constant pentru a putea satisface cererea pentru acest model, care a fost mare încă de la lansare. Modelul 1100 însă nu a fost integral asimilat în România, totuşi piesele de schimb au fost disponibile destul timp.

Dacia 1100 – culori și motor

Culorile disponibile în România pentru acest model au fost : Verde turcoaise, Roşu grenat, crem (cunoscut şi sub numele de alb 40) şi gri deschis. Varianta cu putere mărită la 60 CP erau disponibile şi în culoare bleumarin.

Dacia 1100 a fost disponibilă doar cu motorul de 1108 cmc de tip siera renault, cu putere de 46 CP ceea ce propulsa automobilul la 138 km/h, însă la teste a fost atinsă şi viteza de 143 km/h. Acest model era disponibil pentru populaţie. De asemenea a fost disponibil şi cu motor cu putere mărită, la 60 CP, ceea ce propulsa automobilul la puţin peste 150 km/h. Putea fi identificat prin cele 4 faruri rotunde. Acest model însă nu a fost disponibil pentru populaţie ci doar pentru competiţii şi serviciile de miliţie.

Modelul a avut un foarte mare succes la public

Frânele modelului 1100 erau dotate cu discuri, atât pentru roţile din faţă cât şi pentru cele din spate, o noutate la acea vreme mai ales în Europa de Est, unde multe autoturisme încă aveau frâne cu tamburi pe toate roţile (moskvich 408, Wartburg 311 şi 312, skoda 1000 mb, Gaz Volga m21, Warszawa 223) sau combinat discuri faţă şi tambur spate (dacia 1300, moskvitch 412, skoda s100, sau Wartburg 353, modele mai noi Gaz Volga M24).

Modelul a avut un foarte mare succes la public, acesta fiind apreciat de poporul român, probabil din cauză că era fabricat în România, dar şi datorită faptului că avea provenienţa din vest. Vânzările au continuat să fie foarte bune chiar şi după ce a fost lansat modelul 1300, modelul 1100 fiind fabricat încă 2 ani după lansarea modelului 1300. De asemenea acesta era mai performant şi mai economic decât multe automobile contemporane din aceeaşi clasă produse în Europa de Est (cum ar fi Moskvitch 408/412, Wartburg 311, skoda 1000 MB sau Warszawa 223/224) şi mai ieftin.

De asemenea, modelul a fost apreciat pentru fiabilitate şi rezistenţă, chiar şi 30 ani mai târziu, aceste automobile funcţionau în parametrii şi încă aveau multe piese originale. Astfel Dacia 1100 rămâne cel mai reuşit model al uzinelor Dacia.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
Mercur a ieșit astăzi din retrograd. Toate zodiile trebuie să fie atente la ce urmează | Date importante care ne influențează viața
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro