Motivul pentru care aproape 2 milioane de pensionari nu vor primi bani în plus după recalculare. Ce spune legea pensiilor

de: Ionuț Vieru
01 04. 2024

Pensionarii așteaptă cu nerăbdare recalcularea ce va avea loc în luna septembrie. Potrivit guvernanților, veniturile unor dintre seniori ar trebui să crească considerabil. Cu toate acestea, unii nu vor primi deloc bani în plus. De ce, aflați în rândurile următoare.

Pensionarii care nu vor primi bani în plus după recalculare

În jur de 1,8 milioane de români ieșit la pensie nu vor primi niciun ban în plus la pensie din luna septembrie, atunci când ar avea loc recalcularea, conform noii formule din legea pensiilor.

Prof. Anton Hadăr a explicat la Antena 3 CNN că formula de calcul nu îi avantajează deloc pe cei care au ieșit la pensie în ultimii 3-4 ani, deoarece au avut indicele de corecție 1,41.

„Aceștia, bărbații, sunt exact pe fix. Nu primesc niciun ban la pensie, deci nici nu scad, nici nu cresc. Dar dacă luăm în seamă și punctele de stabilitate, se duc un pic în sus. În cazul românilor care au aceste puncte de stabilitate.

Nu au puncte de stabilitate, că n-au ieșit numai oameni cu punctele de stabilitate, cei care nu au ani de muncă în zona aceasta, peste 25 de ani. Deci cine a ieşit la pensie în ultimii patru ani, formula nu-l avantajează. Și dacă are ani puţini de muncă, între 15 și 25 de ani, nu ia nimic.

La doamne, e și mai mare necesitatea de a avea mai mulți ani de muncă. Oamenii trebuie să înțeleagă că la puncte egale vor fi pensii egale. Apoi, mai sunt cei care sunt în zona pensiei minime. Acolo foarte mulți nu vor lua absolut nimic, pentru că ei deja sunt întreținuți.

Este un articol în lege că nicio pensie nu scade, rămâne cu pensia favorabilă în plus. Apoi, la cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei iarăși puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă”, a explicat acesta.

Vor exista întârzieri la plata pensiilor

Liderii Sindicatului Lucrătorilor Poștali au anunțat că vor exista întârzieri la plata pensiilor, după ce au declanșat de la miezul nopții greva generală. Aceștia reclamă că sunt presiuni asupra lor.

Angajații Poștei Române cer creșterea cu 400 de lei net a salariilor angajaților din companie, dar și majorarea sporului de loialitate. Până la rezolvarea acestor revendicări, sindicaliștii spun că nu renunță la protest.

„O să fie întârziate pensiile. Deci, cei care erau în prima zi de pensii nu o să primească. O să primească cu întârziere, în momentul în care o să fie rezolvate revendicările noastre.

La ghișee oamenii vin și pleacă, fără să își rezolve problemele. Toți suntem, de fapt, la serviciu prezenți, dar nu o să servim publicul”, a transmis Daniela Liliana Ghiță, secretar al Sindicatului Lucrătorilor Poştali, filiala Arad.