Motivele pentru care au explodat prețurile la energie. Ce se anunță pentru viitorul apropiat, de fapt

de: Anca Lupescu
28 09. 2021

Prețurile la energie au explodat în țările din Europa. Acest lucru se reflectă deja și în facturile românilor.

Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare, iar asta pentru că depozitele de gaz și cărbune, dar și resursele hidrologice pentru producția de energie electrică sunt în scădere.

De ce au crescut enorm prețurile la energie

Din nefericire, nu există semne că situația s-ar putea îmbunătăți, asta deși cererea continuă să fie mare după o pauză provocată de pandemie.

„Echilibrul cererii-ofertă al Europei va rămâne neobișnuit de strâns în direcția iernii, adăugând o presiune suplimentară asupra prețurilor pe o piață care se află deja la niveluri record”, au scris analiștii BloombergNEF într-un raport publicat marți.

Furnizorii mai mici de energie din Marea Britanie s-au prăbușit, iar unii comercianți de energie electrică din Franța se luptă să aprovizioneze clienții, riscând colapsul.

Între timp, minerii europeni avertizează că prețurile crescute le-ar putea perturba conversia.

Contractele financiare derivate care obliă părțile să tranzacționeze  un activ la o dată și un preț prestabilite din Olanda au crescut cu până la 12%. Contractul echivalent din Marea Britanie a crescut cu aceeași rată.

Prețul la țiței a crescut pentru prima dată la peste 80 de dolari pe baril, din octombrie 2018, iar prețul cărbenului din nord-vestul Europei au fost cele mai mari de la criza din 2008.

Ce se întâmplă cu energia electrică

Operatorul de rețea norvegian Statnett SF a declarat că aprovizionarea cu energie electrică în sud-vestul țării este presată din cauza intrărilor scăzute și a stocurilor în scădere.

„Acum există o cantitate foarte mică de apă, pentru această perioadă a anului, în multe dintre rezervoarele de aici”, a spus Statnett.

Această lipsă ar putea limita exporturile către alte piețe. Marea Britanie se confruntă cu o criză proprie de aprovizionare, iar Germania și Danemarca sunt conectate la rețeaua norvegiană.

Pe de altă parte, Rusia spune că obligațiile sale de furnizare a exportului au fost îndeplinite. Va fi o licitație cheie de aze în Ucraina pe 18 octombrie, pentru a vedea cât de mult combustibil va veni din Rusia.

„Este foarte dificil să faci prognoze. În prezent, piața gazelor este extrem de limitată”, a declarat Marco Saalfrank, șeful reprezentanților comerciali din Europa continentală la serviciul elvețian Axpo Holding AG.

Depinde foarte mult de cum va fi iarna, iar dacă este o iarnă rece, atunci vom vedea probabil că prețul gazului continuă să crească.”, a spus acesta,.