Moțiunea împotriva Ministrului Educației a trecut. Lovitură pentru Monica Anisie
Moțiunea împotriva Ministrului Educației a trecut, conform Digi 24, cu 172 de voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și 47 de abțineri. Victor Ponta a precizat, după vot, că, deși se așteaptă ca premierul să nu o demită pe Monica Anisie, „pentru domnul Orban e foarte greu să găsești un ministru al Educației chiar mai slab pregătit decât tine însuți”.
Moțiunea împotriva Ministrului Educației a trecut
„În această vară vom avea trei examene foarte importante: Evaluarea Națională, Bacalaureatul și titularizarea profesorilor. Doamna ministru a picat toate cele trei deja.
Am urmărit cu atenție la dezbaterea moțiunii, doamna ministru n-a stat 3 ore cu masca pe figură și cu mânuși. Gândiți-vă la toți copiii, numai vorbesc de profesori, care vor trebui să respecte niște reguli pe care Ministerul Educației nu le poate respecta.
Nu mă aștept ca domnul Orban să o demită pe doamna Anisie, pentru că pentru domnul Orban e foarte greu să găsești un ministru al Educației chiar mai slab pregătit decât tine însuți. A găsit-o pe doamna Anisie. Sunt și în PNL oameni transferați de la noi oameni care chiar ar putea fi miniștri. Dacă au un neuron în plus nu se califică pentru funcție”, a precizat Victor Ponta, conform sursei citate.
Camera Deputaților a votat miercuri moțiunea simplă depusă de PSD și Pro România împotriva ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie.
Moțiunea, intitulată ”Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”
Moțiunea, intitulată ”Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” este semnată de 93 de deputați de la Pro România și de la PSD.
De menționat este faptul că o moțiune simplă nu poate duce la demiterea unui ministru, indiferent de numărul de voturi adunate.
La dezbateri, luni, deputatul Mihaela Huncă (Pro România) a susţinut că în sistemul educaţional românesc nu a existat niciodată ca acum ”o stare de haos produsă de incompetenţă sau nepăsare”, considerând că în Ministerul Educaţiei ”nu ştie stânga ce face dreapta”.
Potrivit documentului, Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Anisie. Aceste formaţiuni acuză ”lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.
Monica Anisie: moțiunea, desprinsă ”dintr-o comedie”
Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a subliniat că şcoala românească este ”sub nivelul provocărilor” cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi, deoarece a rămas ”captivă unor formule conservatoare”, dar şi unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea lui de a înmagazina cunoştinţe.
De altfel, Monica Anisie a catalogat moţiunea ca fiind desprinsă ”dintr-o comedie”, reproșându-le miniştrilor PSD care au fost la Educaţie că nu au pregătit învăţământul online, cu toate că au avut fonduri la dispoziţie.
Aceasta le-a mai spus iniţiatorilor că guvernele PSD au dus ”înapoi” sistemul de cercetare ”cu zece ani prin subfinanţarea cronică” şi promovând oameni ce ”cred că cercetarea se face precum politica”.
Potrivit Monicăi Anisie, proiectele României în domeniul ştiinţific au ”stagnat”, iar cele ca laserul de la Măgurele au fost ”puse în pericol prin nefinanţare”.
Alfred Simonis, Liderul deputaţilor PSD, le-a reproşat liberalilor că au fost la guvernare vreme de 16 ani, iar lor li se datorează nereformarea sistemului de educaţie în mare parte.
Deputatul PNL Marilen Pirtea a subliniat că 64% dintre mandatele de ministru al Educaţiei au fost ocupate, de la Revoluţie până în prezent, de reprezentanţi ai PSD, fapt pe care el îl consideră ”deziluzionant” şi că ”efectele vor fi resimţite multă vreme”.
De asemenea, reacţia în plen a deputatului PMP Marius Paşcan a fost aceea că moţiunea simplă pe Educaţie este numai ”un exerciţiu de propagandă politică” utilizat de Pro România şi PSD pentru imagine, precizând că activitatea Monicăi Anisie a fost ”rezonabilă” în această perioadă.