Moțiunea de cenzură – definiție și regulament. De câte voturi este nevoie pentru a cădea guvernul
Hotărârea unei adunări, aprobată prin vot, prin intermediul căreia, aceasta îi exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările în anumite probleme majore, poartă denumirea de moțiune. Aceasta diferă de la stat la stat, iar practic și aplicabil zilelor noastre, asta reprezintă instrumentul democratic prin care Parlamentul sancționează Guvernul.
Definiția și regulamentul moțiunii de cenzură – voturile necesare pentru a cădea Guvernul
Constituția explică, în cazul României, la articolul 113, aplicabilitatea unui astfel de demers:
„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”.
Cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor din Parlament, pot iniția, lucru stabilit prin Legea Fundamentală, o moțiune de cenzură.
Guverne căzute prin moţiune de cenzură
Prin intermediul moțiunii de cenzură, Parlamentul României, a demis până acum trei Guverne. În două din aceste cazuri a fost vorba despre un demers reușit al opoziției:
- în 2009 – Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor.
- în 2010 – Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu patru ani mai târziu.
- în 2017 – Guvernul Grindeanu a fost demis de către Parlament, în urma voturilor majorității PSD, fiind singurul caz în caz Puterea și-a demis propriul Guvern, din dorința de a înlocui un premier.
Cadrul legal al moțiunii
La baza unei moțiuni trebuie să stea un document care să cuprindă motivele care au dus la acest demers. După depunere, moțiunea este citită în plen.
Următorul pas este dezbaterea și votul acesteia într-o ședință comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură este votată de majoritatea
Deputații și senatorii nu mai au dreptul să îi retragă semnăturile după începerea discutării moțiunii. Prin votarea acesteia în plen, se încheie dezbaterea. Premierul este obligat să înainteze imediat demisia Guvernului către preşedintele ţării, în cazul în care moţiunea adună voturile majorităţii.
Demersurile obișnuite pentru formarea noului Guvern, încep în acel moment. Premierul prezintă propunerile, iar președintele cheamă partidele parlamentare la consultări.
Dacă trece sau nu moțiunea
Dacă, ca urmare a discuțiilor, se conturează o majoritate, președintele poate anunța numele premierului propus. Acesta trebuie să vină în fața Parlamentului în termen de 10 zile. El trebuie să vină cu un Cabinet și să ceară votul de încredere al deputaților. Dacă, moțiunea de cenzură a fost respinsă, conform Constituției, nu mai poate fi inițiată, în aceeași sesiune, o altă moțiune de cenzură, de către deputații și senatorii care au inițiat-o.
Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, este nevoie de votul a 233 de senatori și deputați, ceea ce reprezintă jumătate plus unul din totalul parlamentarilor.