Monica Anisie, noi lămuriri despre decizia ministerului. Ce se întâmplă cu școala din România

de: Alexandra Chivu
07 04. 2020

Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut noi lămuriri despre decizia ministerului. Oficialul a atras atenția asupra inechitabilității din învățământ, susținând că dorește ca ”accesul la universitățile din afara țării să fie și pentru elevii din România”.

Monica Anisie, noi lămuriri despre decizia ministerului

  • Examenul de admitere la facultate va fi organizat după cel de Bacalaureat, celelalte după ce se încheie anul universitar.
  • Nu este nevoie ca elevii să aibă deja cele două note pentru încheierea mediei, se pot obține și după revenirea la cursuri.
  • Vrem ca accesul la universitățile din străinătate să fie și pentru elevii din România.
  • Ministerul Educației pregătește pentru septembrie un set de recomandări pentru profesori. Trebuie să fie o perioadă de recapitulare pentru materia din această perioadă.

Despre evaluarea națională și bacalaureat

Probele scrise ale evaluării naționale și bacalaureatului ar putea fi organizate în iulie, iar subiectele nu vor cuprinde programa aferentă semestrului al doilea, a informat ministrul Educației. Data depinde de evoluția pandemiei de COVID-19 în România, a completat ministrul. Anisie a spus că sesiunea specială de BAC pentru olimpici va fi anulată. Data reluării cursurilor se va stabili în funcție de evoluția crizei sanitare.

În contextul informațiilor din acest moment, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea situației de urgență și luarea măsurilor de siguranță. Cât despre situația școlară a elevilor, aceasta se va încheia cu minimum două note, plus nota de la teză, unde este cazul. Programa pentru teză va include numai materia studiată până pe 11 martie, când au fost suspendate cursurile.

Amintim că, prin ordin de ministru, au fost anulate simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a doua, a patra și a șasea, dar și olimpiadele și concursurile.

În învățământul universitar, activitățile se vor desfășura în mediul online, cu excepția celor care necesită proiect ori laborator. Activitățle care impun interacțiunea față în față vor fi recuperate intens după încetarea stării de urgență.