Moneda din România care face furori printre colecţionari. Se cumpără cu mii de lei de pe internet!

de: Stan Nicu
07 09. 2023

Aceasta este moneda din România care face furori printre colecţionari. Se cumpără cu mii de lei de pe internet, astfel că oricine ar vrea să dea de ea. Despre ce monedă este vorba, ca să știi și tu ce să cauți.

Un român își vinde moneda de colecție. Este românească și are prețul de vânzare de 5000 de lei

Un vânzător de bani vechi de pe internet le-a dat idei celorlalți după ce a postat pe OLX vânzarea unei monede pentru care solicită mii de lei.

Cu toții caută acum această monedă care i-ar putea face mai bogați. Este vorba despre moneda de 5 lei, care a fost emisă în anul 1885. Moneda are ceva valoare și numai cu greutatea ei, pentru că este confecționată din argint.

Anuntul vanzatorului

Anunțul vânzătorului

Pentru această monedă vânzătorul solicită nu mai puțin de 5000 de lei. Anunțul omului este scurt și cumprinzător: ”Moneda 5 lei argint 1885. Foarte rară pentru colecție!”.

Moneda de 5 lei emisă în anul 1885 are pe avers în centru efigia domnului spre stânga, înconjurată de inscriptia „CAROL I REGE AL ROMANIEI”, iar la exterior, lângă chenar, un cerc perlat. Sub gât este scris numele gravorului, KULLRICH. Pe revers se regăsește stema regală, valoarea și anul emiterii monedei.

Câte monede de 5 lei au fost emise

Moneda de 5 lei de argint a fost emisă în 40000 de piese, printre colecționari mai circulând doar 13 monede. Moneda de 5 lei de argint are un diametru de 37.00 mm, având o greutate de 25 de grame.

A fost bătută în București, România, iar tipul muchiei este netedă cu inscripție. Patria Si Dreptul Meu stă scris pe muchia monedei de 5 lei.

Cât cere un colecționar pe o bancnotă de 20 de lei din zilele noastre

De asemenea, un alt vânzător de bani de pe internet i-a pus pe gânduri pe români după ce a scos la vânzare banconote de 20 de lei cu un preț de 5000 de lei bucata.

”Vând bacnote 20 lei în stare foarte bună doresc și ofer seriozitate”, este anunțul vânzătorului care visează să se umple de bani.

Bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu a fost pusă în circulație la sfârșitul anului 2021. Conform BNR, bancnota de 20 de lei are următoarele caracteristici:

-Dimensiuni: 136 x 77 mm ±1 mm;
-Culoare predominantă: verde oliv;
-Imprimare: mixtă plană/în relief pe ambele fețe, pe polimer.

Banca Naţională a României avea în plan lansarea bancnotei de 20 de lei care să o înfăţişeze pe Ecaterina Teodoroiu, încă din 2019, însă pandemia i-a dat planurile peste cap, astfel că lansarea s-a făcut doi ani mai târziu.