Moneda de 500 de lei care este vândută cu o avere pe OLX. Te-ai îmbogățit dacă o ai acasă
În urmă cu 78 de ani, Banca Națională a României emitea o colecție limitată de monede comemorative. Printre acestea se număra și moneda de 500 de lei. Moneda, cu efigia Regelui Mihai I al României, care celebra reunirea cu Basarabia. Pe cealaltă față a monedei era reprezentată o figură îngenuncheată încoronată prezentând mănăstirea Putna Domnului. Tot atunci a mai fost emisă o altă monedă, tot de 500 de lei, având pe o față chipul Regelui Mihai iar pe cealaltă față însemnele Casei Regale a României. Astăzi, pe OLX un colecționar a scos la vânzare cea de-a doua monedă, în valoare de 500 de lei.
Moneda de 500 de lei celebra unirea cu Basarabia
Suntem în anul 1944, un an greu, atât pentru România, cât și pentru întreaga Europă. Brătânul continent trecea prin cea mai neagră perioadă, Cel De-al Doilea Război Mondial.
Hitler înainta cu pasul de gâscă prin toată Europa și țintea Imperiul Rus și continentul african.
Mihai I, regele României la acel moment, se afla, din punct de vedere politic, între ciocan și nicovală.
Pe de-o parte trebuia să facă față liberalilor și țărăniștilor, pe de alta trebuia să-i țină piept generalului Antonescu, lui Hitler și legionarilor lui Horia Sima.
Perioadă tulbure pentru micuțul regat românesc. Cu toate astea, România reușește, prin tratatul de la Versailles, recuperarea Basarabiei, după Primul Război Mondial.
Așa se face că, pentru a celebra această fragilă și temporară victorie, BNR ia decizia de a emite o colecție limitată de monede comemorative ale acestui eveniment istoric.
Erau emise două monede de 500 de lei, așa cum spuneam în introducere.
Moneda de 500 de lei care este vândută cu o avere pe OLX
Amândouă au circulat pe tot parcursul anului 1944, după care au fost retrase. Parte din ele au ajuns la diferiți colecționar amatori, care le-au păstrat.
Altele, cum e cazul nostru, au ajuns scoase la licitație pe site-uri, precum OLX. De exemplu, un colecționar propune o astfel de monedă, (cea de-a doua, cu semnele regale), împreună cu alte monede vechi, și altele relativ mai noi.
Tot pachetul oferit de colecționar conține moneda de 500 de lei românească, precum și monede de 1 euro și 2 euro din anul 2002 circulate în Germania și 1 euro din anul 2004, dar și 2 monezi rusești, 20 stotinki din 1962 și 15 kopeik din 1961, din vremea URSS-ului.
Pe tot acest pachet românul nostru cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât 50.000 de euro.
Nu știm dacă a reușit sau nu să vândă colecția întreagă, sau a decis să vândă și pe bucăți, dar cert este că se va îmbogăți, dacă va găsi un amator de astfel de comori numismatice.