Moneda care se vinde în România cu 15.000 de lei. Nici nu e foarte veche, e posibil să o ai acasă

Moneda care se vinde în România cu 15.000 de lei. Nici nu e foarte veche, e posibil să o ai acasă
Moneda care se vinde în România cu 15.000 de lei

Regina Elisabeta a II-a deține recordul mondial Guinness pentru cele mai multe apariții pe bancnote din mai multe țări. Suverana a apărut mai mult decât orice altă persoană din istorie. Portretul ei a împodobit fața a peste 100 de monede din peste 20 de țări și teritorii Ea nu a fost prima regină engleză care a apărut pe o bancnotă. Dar a fost prima regină care a apărut pe o bancnotă britanică. În prezent, deține recordurile mondiale pentru cea mai îndelungată domnie, cel mai bătrân monarh și cea mai bogată regină. Decesul acesteia, survenit pe 8 septembrie, a ridicat și mai mult valoarea monedelor și a bancontelor cu chipul ei. Așa am aflat de moneda care se vinde în România cu 15.000 de lei. Nici nu e foarte veche, și este posibil să o ai acasă.

Regina Elisabeta a II-a deține recordul mondial Guinness

Pe numele său real, Elizabeth Alexandra Mary Windsor, fosta suverană s-a născut la Londra, la 21 aprilie 1926, în familia Ducelui și Ducesei de York. Tatăl ei a devenit regele George al VI-lea, iar mama ei a primit numele de Regina Elisabeta Regina Mamă.

Momentul se întâmpla după ce unchiul ei, Regele Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936. Odată ce tatăl ei a devenit rege, Prințesa Elisabeta a devenit prima în linia de succesiune la tron. Ea a ajuns să fie Regina Elisabeta a II-a în 1952, la moartea prematură a tatălui său.

Chiar înainte de ascensiunea sa, era deja prezentă pe bancnote. Prima ei apariție cunoscută pe bancnote a avut loc la vârsta de 8 ani, la 11 martie 1935. Emiterea banconei era cu ocazia primei serii de dolari canadieni. Portretul a fost realizat de fotograful regal oficial Marcus Adams.

În prezent, multe țări au înlocuit Regina cu lideri locali, cu flora și fauna locală sau cu alte imagini care pun în valoare cultura țării. Unele dintre acestea sunt determinate de schimbarea relației lor cu Anglia. Altele doar din cauza mândriei generale față de cultura lor locală.

Dar mulți încă o păstrează pe regina Elisabeta a II-a pe bancnotele lor, chiar dacă este vorba doar de o singură valoare nominală. Bancnotele emise de bănci, cum ar fi cele de 20 de dolari canadieni, 5 dolari australieni și 20 de dolari neozeelandezi, conțin ultimul ei portret, conform BanknoteWorld.

Moneda care se vinde în România cu 15.000 de lei

Așa cum spuneam în introducere, odată cu decesul celei mai longevive suverane britanice, valoarea bancontelor și a monedelor a crescut, cel puțin pe piețele unde colecționarii numismatici amatori, sau nu, vând astfel de obiecte.

Exită și în România mulți colecționari, care dețin fie bancnote, fmonede, fie ambele, care au portretul suveranei imprimat. Așa se face că, recent, am aflat de moneda care se vinde în România cu 15.000 de lei.

Pe site-urile din România, unde se vând astfel de obiecte, azi de colecție, monedele cu chipul fostei suverane se vând cu sume cuprinse între 100 de lei și chiar 15.000 de lei. Nu este de mirare că valoarea a crescut, ținând cont de recentele evenimente tragice prin care a trecut Casa Regală britanică.

Așa că, dacă ai pe acasă monede, mai noi sau mai vechi, și chiar bancnote, ai putea să te îmbogățești peste noapte, dacă te decizi să le vinzi.