Moneda care a apărut chiar acum în România. BNR a făcut anunțul oficial
Banca Națională a României lansează o monedă specială pentru a marca 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Primul comunicat al BNR arată că aversul monedei prezintă Palatul Deputaților din București în perioada interbelică, inscripția ,,ROMÂNIA” în arc de cerc, anul de emisiune, stema țării noastre și valoarea nominală. În timpul acesta, reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Iuliu Maniu, care a trăit între anii 1873 – 1953. Din ce este făcută noua monedă?
Nouă monedă în România: detalii de la BNR
Banca Națională a României a anunțat oficial că lansează în circuitul numismatic o monedă de aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Comunicatul BNR arată că aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaților din București în perioada interbelică, inscripția ,,ROMÂNIA” într-un arc de cerc, anul de emisie ,,2023”, stema țării noastre și valoarea nominală de 500 de lei.
De asemenea, pe reversul monedei se află portretul, numele și semnătura lui Iuliu Maniu, dar și anii în care a trăit. Cei pasionați trebuie să știe că monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate în limba română, engleză și franceză.
Mai mult decât atât, pe documentele în cauză se găsesc și semnăturile guvernatorului BNR și casierului central. Potrivit Băncii Naționale a României, tirajul maxim pentru moneda de aur este de 1.000 de piese, prețul de vânzare pentru una dintre acestea fiind de 14.500 de lei.
Specialiștii au subliniat că monedele de aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea lor se realizează prin sucursalele regionale: București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.
Detalii
Iuliu Maniu a fost un politician român de Transilvania în Dieta de la Budapesta. De asemenea, el a fost de mai multe ori prim-ministru al României, dar și președinte al Partidului Național-Țărănesc. Acesta a fost deținut politic după anul 1947 și a murit în închisoarea Sighet. Mai mult decât atât, Iuliu Maniu a primit titlul de membru de onoare al Academiei Române în 1919.
Cel din urmă și-a început cariera politică în cadrul Partidului Național Român din Transilvania, a debutat ca membru, iar apoi a deținut funcția de președinte al Societății Academice (Petru Maior), fiind cooptat la numai 24 de ani în comitetul de conducere al PNR.
Acesta s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la vârsta de 80 de ani, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor de la marginea orașului Sighet.