Momente grele pentru Hamude de la Puterea Dragostei. Ce se întâmplă cu tatăl său, detalii despre acuzațiile de omor calificat EXCLUSIV
În 2021, tatăl și fratele lui Hamude Daowud de la „Puterea Dragostei” au fost trimiș în judecată pentru uciderea a 17 persoane din județul Iași, pe motiv că le-ar fi vândut alcool cotrafăcut victimelor. În prezent, în exclusivitate pentru Playtech-Știri, avocata familiei Daowud, Raluca Voichița Todoruț, a oferit declarații importante despre acest caz.
Momente grele pentru Hamude de la Puterea Dragostei
Avocata Raluca Voichița Todoruț susține că dosarul privind spirtul contrafăcut cu alcool metilic de la Iași, din timpul pandemiei de COVID-19, soldat cu 17 decese, a fost judecat de un complet nelegal constituit.
„Repartizarea dosarului nu a fost aleatorie nici la judecata fondului și nici la judecata apelului. Oare își va asuma Curtea de Apel Iași faptul că instanța de apel nu a fost compusă potrivit legii și va admite contestația în anulare sau va urma o nouă mușamalizare?”, se întreabă aceasta pe Luju.ro.
În pandemia COVID-19, chiar la debutul acesteia, au fost înregistrate mai multe dosare de moarte suspectă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, urmărirea penală fiind începută in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 alin. 1 C.pen. Sesizarea din oficiu a avut la bază acuzația că în mai multe comune de pe raza Județului Iași și Pașcani au fost găsite persoane decedate în condiții suspecte.
Acuzații grave pentru tatăl și fratele lui
În urmă cu 3 ani, tatăl lui Hamude Daowud de la „Puterea Dragostei” a fost acuzat de omor calificat (17 victime), înșelăciune în formă continuată (3 acte materiale), faslificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
De asemenea, fratele fostului concurent a primit acuzația de omor calificat (17 victime), înșelăciune în formă continuată (3 acte materiale) și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.
La acea vreme, Hamude a avut o primă reacție pe internet despre cazul familiei sale: „Ideea este că tatăl meu a fost implicat prin simplu fapt că a intermediat spirtul, acest spirt contrafăcut. Adică l-a vândut. Fratele meu este și el în dosar, pentru că și el a făcut acest spirt. Nici tatăl meu și nici fratele meu, din ceea ce cred eu, pentru că eu nu știam absolut nimic despre toată situația asta, ei nu au știut ceea ce fac. Fratele meu a venit în România în luna februarie, el nu stă în România. L-a prins pandemia, soția lui fiind gravidă, probabil s-a gândit să contrafacă spirt, dar nu știa cu ce se mănâncă, nu știa că oamenii, aici, în România, beau spirt. Spirtul care s-a vândut, s-a vândut în Iași, iar foarte mulți oameni au băut acest spirt, din păcate… condoleanțe familiilor… au decedat…”.
Ce spune avocata familiei Daowud
Potrivit avocatei Raluca Voichița Todoruț, în data de 27 aprilie 2024, deși încadrarea juridică de ucidere din culpă atrăgea competența Judecătoriei Iași, procurorul a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Iași cu o cerere de confirmare a ordonanței provizorii prin care a dispus interceptarea, înregistrarea și localizarea/urmărirea prin mijloce tehnice a unor posturi telefonice.
Trebuie precizat că inculpatul Dawoud Zuhair, reprezentat de Raluca Voichița Todoruț, a fost condamnat la o pedeapsă principală rezultantă de 22 (douăzeci şi doi) ani şi 6 (şase) luni de închisoare pentru pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de omor calificat
„Dat fiind faptul că prin decizia nr. 245 din 01.03.2024 pronunțată de Curtea de Apel Iași în dosarul cu nr. 5178/99/2020 soluția a rămas definitivă nu are sens să comentez dacă pedeapsa este prea aspră din punctul de vedere al inculpaților sau prea blândă din perspectiva rudelor celor 17 victime, sau dacă încadrarea juridică de omor este corectă, sau cuantumul despăgubirilor este prea mic sau după caz exagerat de mare, pentru că soluția fiind definitivă este prezumată a fi corectă și echitabilă. Doar că anumite aspecte cum ar fi nelegala compunere a completului care a judecat apelul pot fi repuse în discuție prin calea extraordinară de atac a contestației în anulare prevăzută de art. 426 lit d C.pr.pen. pe care am și promovat-o fiind înregistrată la Curtea de Apel Iași sub nr. 259/45/2024”, a relatat aceasta pe internet.
De ce s-a produs un abuz
Conform doamnei avocat, „odată cu repartizarea aleatorie a judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 328/2023 din 05.07.2023, pronunţată de Tribunalul Iaşi s-a produs un nou abuz întrucât și în completul de apelul a fost inclus un judecător care nu avea dreptul să intre în cauză în raport de normele imperative de la art. 64 alin. 4 Cod procedură penală”.
În exclusivitate pentru Playtech-Știri, Raluca Voichița Todoruț a oferit noi detalii despre situația familiei Daowud:
„În 1 iulie 2022 erau deja doi ani de urmărire penală și judecată în primă instanță. Am făcut o solicitare de schimbare a încadrării juridice, a fost pusă în discuție abia în decembrie 2022. Mi-am dat seama că nu se vrea să se schimbe ceva în acest dosar, indiferent de ceea ce am solicitat. Încadrarea juridică a rămas omor, după care am formulat apel. Apoi, la repartizarea aleatorie a apelului, doamna judecător, căruia i-a fost repartizată cauza, s-a abținut pe motiv că a fost judecător de drepturi și libertății în cauză, în momentul în care procesul a fost în cursul urmăririi penale. Dânsa, practic, nu avea dreptul să se abțină de la soluționarea apelului, cu atât mai mult, eu cred că s-a întâmplat acest lucru și i-a fost admisă declarația de abținere, chiar dacă dânsa nu a efectuat și nu a dispus măsuri în cauza respectivă. Pentru că, dacă s-ar fi dispus respingerea declarației de abținere, practic, judecătorii din apel ar fi trebuit, din oficiu, să invoce în unitatea absolută a judecării în primă instanță. În momentul în care doamna judecător era la tribunal, i s-a blocat completul. Când a fost repartizată cauza aleatoriu la tribunalul Iași, ca să fie judecată în primă instanță, completul dânsei a fost blocat. Adică nu a fost repartizat aleatoriu, a fost exclusă de la repartizarea aleatorie. Ceea ce este ilegal. E un domino. Dacă i se respingea declarația dânsei, ar fi trebuit inclusiv să se ajungă la rejudecare. De aceea, mă lupt în momentul acesta pentru că nu vreau să se mușamalizeze în continuare. Din nou, dânsei i s-a admis o declarație de abținere la contestația de anulare. Nimeni nu vrea sa își asume, practic, acum vor să mușamalizeze ceea ce s-a întâmplat”.
„A făcut cancer de piele”
Totodată, avocata lui Dawoud Zuhair a relatat că tatăl lui Hamude nu se simte bine și face acuzații grave:
„Tatăl artistului nu se simte bine. Pe perioada procesului, dânsul a făcut cancer de piele. Nu a fost dus la medic decât la insistențe și amenințări cu legea. Nu era dus la doctor. Era ținut în penitenciar, îi dădeau doar Paracetamol. Nu a avut parte de un tratament medical adecvat, până când s-au făcut presiuni. Ulterior, a fost dus la spital, a fost operat, se simțea mai bine, dar, în prezent, starea lui este precară. Tocmai din această cauză insistăm. Dacă s-ar admite contestația în anulare, cum ar fi legal, s-ar ajunge la executarea maximă a arestului preventiv și ar trebui lăsat la domiciliu”.