Moment șocant pe Transfăgărășan. Un urs mușcă pur și simplu din geamul unei mașini: „Imaginile sunt un avertisment”

de: Ștefan R. Apostol
30 08. 2024

În ultimii ani, ca urmare a defrișărilor masive de pădure, habitatul natural al urșilor din România a fost aproape total distrus. În aceste condiții, din ce în ce mai multe animale au migrat către zone cu hrană, inclusiv cele populate. Cel mai recent incident, de altfel un moment șocant pe Transfăgărășan, a surprins un urs mușcând pur și simplu din geamul unei mașini, iar cel care a filmat spune că „Imaginile sunt un avertisment”.

Din ce în ce mai mulți urși în zonele populate din România

Inconștiența unora, lipsa de reacție a autorităților, precum și simpla curiozitate a altora, a dus la criza în care ne aflăm acum.

Nu este prima oară când auzim de faptul că urșii ajung în zone populate, așteptând să fie hrăniți de oameni, unii dintre ei chiar fără să înțeleagă pericolele la care se expun. Până la urmă, vobim de niște animale extrem de periculoase și sălbatice.

Pe vremea când era doar senator, Tánczos Barna, făcea mari presiuni asupra guvernului de la acel moment pentru a permite vânători de urși prin creșterea cotelor de ucidere pentru a reglementa populația și a reduce riscurile pentru oameni.

Politicianul argumenta acțiuniel sale, spunând că dorește să introducă o nouă legislație în acest sens, dar s-a lăsat așteptată până azi.

Un nou moment șocant pe Transfăgărășan

În Transfăgărășan, conform unor date din 2016, ascundea între 5.900 și 6.500 de exemplare de urși sălbatici.

Ca urmare a unor incidente mai puțin dorite, undeva prin iulie a.c., se punea problema mutării urșilor de aici în sanctuare, anunțul fiind făcut de către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor la Digi 24.

„Eu cred că ceea ce se întâmplă pe Transfăgărășan și în alte zone similare, nu face cinste României. Cu alte cuvinte, eu cred că România poate fi o destinație turistică din multe alte motive, mult mai importante decât fotografiile cu urșii de pe Transfăgărășan.

(..) Din acest motiv schimbăm legea și dăm dreptul jandarmeriei, care e acolo tot timpul, să amendeze turiștii care hrănesc urșii, pentru că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte.

Un urs care primește o felie de pizza aruncată prin geamul unei mașini, nu va mai merge niciodată în pădure să caute fragi sau mure pentru a se hrăni, pentru că e mai ușor să stai să cerșești la marginea drumului.”, declara Mircea Fechet.

Dar, aită că apare un nou incident, din fericire fprp a avea un deznodământ tragic, dar, în cele din urmă un nou moment șocant pe Transfăgărășan, în care a fost implicat un jurnalist al Digi FM, Nono Semen.

Un urs mușcă pur și simplu din geamul unei mașini

Conform celor relatate de acesta, incidentul s-a produs pe drumul spre Curtea de Argeș, pe Transfăgărășan, dar fără intenția de hrăni animalul, mai precizează Nono Semen.

„Secvența este pe coborâre spre Curtea de Argeș pe finalul călătoriei, când nici măcar nu mă așteptam să mai găsesc urși pe traseu. Coboram așa liniștit cu viteză mică și deschisesem geamul din dreapta, unde nu era nimeni, pe la jumătate.

(..) Am oprit că nu aveam unde să plec mai departe, am zis hai să îi pozez și pe cei doi ursuleți care au mai apărut pentru că, toată aventura asta pe Transfăgărășan am făcut-o cu viteză mică, cu geamurile închise, deci în condiții de siguranță și precauție maxime.

Dar de data asta, când am pus mâna pe telefon, într-o secundă, încercând să închid și geamul, tot din motive de siguranță, se observă cum ursul face un salt și ajunge la mașină și prinde geamul cu dinții. Din fericire, nu s-a spart geamul.”, a povestit jurnalistul.

„Imaginile sunt un avertisment”

Din păcate, așa cum observa și jurnalistul Digi FM, au fost, sunt și vor fi mulți turiști inconștienți, care din dorința de a trăi senzaționalul, iau decizia de a hrăni, și chiar de a face poze cu aceste animale sălbatice și înfometate:

„Imaginile sunt un avertisment pentru toți cei care au intenția de a interacționa cu urșii și de a-i hrăni. Am făcut o tură pe Transfăgărășan.

În cele două ore pe care le-am petrecut acolo am văzut vreo 15 urși. Din păcate am văzut și foarte mulți turiști care interacționează în mod voluntar cu urși, și nu sunt doar români, și cetățenii străini fac asta.

Probabil sunt în căuare de senzații tari: vin în România ca și cum ar face un safari.”, a mai spus jurnalistul.

Riscurile sunt extrem de mari, și așa cum s-a dovedit, animalul este imprevizibil, și doar într-o secundă se poate ajunge la adevărate tragedii.