Modificarea majoră pe care o va suferi examenul de Bacalaureat, în viitor. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul zilei VIDEO

Modificarea majoră pe care o va suferi examenul de Bacalaureat, în viitor. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul zilei VIDEO
Care este modificarea majoră pe care o va suferi examenul de Bacalaureat, în viitor.

Care este modificarea majoră pe care o va suferi examenul de Bacalaureat, în viitor? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut declarații de presă, cu tema: rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor). Acesta a dat detalii și despre cum se va desfășura examenul de Bacalaureat în viitor. Un bacalaureat care „să verifice competențele de bază la toate disciplinele, cel puțin din trunchiul comun”, menționat ca soluție de ministrul Cîmpeanu. La ora actuală, trunchiul comun include peste 10 materii în fiecare an, inclusiv Religia sau Educația Fizică.

Sorin Cîmpeanu, despre rezultatele înregistrate în prima sesiune de BAC 2022, înainte de contestații

Ministrul Educației a susținut o conferință de presă luni dimineață, în jurul orei 10. Tema a fost rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor).

„Evaluarea digitală a evoluat foarte bine, subiectele au fost concepute corect, de asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, 7 şi 8 şi peste 9. Nu au fost mai dificile că în alţi ani, au fost corect concepute. Aceste rezultate sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, toptul se datorează simplificării materiei, au fost scoase subiectele din perioada în care şcolile erau închise.

Îi felicit pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media 10. În Bucureşti au fost 30 de note de 10, în Prahova 15 note de 10, Galaţi şi Tulcea au fost câte 9 note de 10”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Rezultate BAC 2022 pe județe. Află ce notă ai luat la Bacalaureat

Avem din păcate şi judeţe fără note de 10:

 • Alba,
 • Braşov,
 • Argeş,
 • Ilfov,
 • Giurgiu,
 • Tulcea.

Cea mai ridicată rată de promovabilitate a fost înregistrată în:

 • Cluj 81, 9%
 • Iaşi, 81,6 % ,
 • Bucureşti -77, 4 %.

Judeţele cu cea mai scăzută promovabilitate:

 • Ilfov47% în creştere cu 6 faţă de anul trecut
 • Călăraşi 35 %
 • Rural 69, 2 %
 • Urban 82. 7 %”

Citește și: Rezultate Bacalaureat 2022 după contestații pe județe. Care sunt notele finale

Despre rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2022, înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor, Sorin Cîmpeanu a mai declarat:

„Vom vedea în ce măsură în anumite școli nu sunt rezultatele bune la Bacalaureat. Vom avea și cauzele. Analiza ne va da date foarte importante și ne vom apleca asupra școlilor care nu au avut reușiți la Bacalaureat. Cei care vor da Bacul anul viitor îl vor da la fel, nu se pot schimba disciplinele din mers.

În 2027 vom putea avea un Bacalaureat radical schimbat, dar le spun de acum elevilor că îmi doresc să se concentreze pe fiecare din disciplinele din trunchiul comun. În acest moment se lucrează la planul cadru de liceu, ne propunem ca în septembrie 2023 să intrăm cu un plan cadru nou. (…)”, a spus ministru.

Modificarea majoră pe care o va suferi examenul de Bacalaureat, în viitor

În ce privește contestațiile de la Evaluarea Națională 2022, ministrul Educației a precizat:

„La Evaluarea Națională am avut cam tot atâtea contestații, ca și anul trecut, dar contează rezultatele finale, după aceste contestații. Examenul pentru Evaluarea Națională de anul viitor nu se va schimba”.

Despre schimbările de la Bacalaureat propuse pentru viitor, ministrul spunea, într-o conferință din data de 17 iunie:

„Ce se poate face? Împreună, un bacalaureat adaptat, care să verifice competențele de bază, dar să verifice competențele de bază la toate disciplinele, cel puțin din trunchiul comun, alături de posibilitatea de a-și manifesta fiecare elev candidat aptitudinile pe care le consideră. Spre exemplu, alături de competențele de bază, dorești să arăți că ești un bun programator, ca să ai acces privilegiat la Politehnică – statul, școala să-i dea ocazia să-și probeze competențele de programator. Sau, alături de competențele multi-lingvistice – se consideră specialist, nu știu, în literatura engleză – să-i dai ocazia să aibă la Bacalaureat o probă credibilă, serioasă, prin care să-și dovedească acea competență”.

Urmărește conferința de presă susținută astăzi de ministrul Educației, mai jos: