Parlamentarii români și-au trecut noua lege care să-i țină departe de închisoare

de: Claudiu Surmei
24 04. 2019

Camera Deputaților a votat, miercuri, modificările aduse Codului penal și Codului de procedură finală. Acestea au fost adoptate în forma în care a plecat de la Comisia Iordache și au fost vehement de Opoziție.

Unele dintre modificări le-ar putea fi de folos politicienilor care au dosare penale și vor să scape de închisoare. Opoziția a anunțat că va ataca la CCR modificarea Codurilor Penale.

Modificările aduse Codului penal au primit cu 181 de voturi pentru, 83 împotrivă și o abținere, în timp ce modificările aduce Codului de procedură penală au primit 180 de voturi pentru, 81 împotrivă și 2 abțineri.

Înainte de votul parlamentarilor, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, i-a îndemnat pe parlamentari să resingă modificările, despre care a spus că „favorizează corupţii în acte publice.”

„Nicio modificare nu are legătură cu problemele reale ale României, nu are legătură cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi. Fac un apel şi de suflet, de mamă a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiţi, nu vă daţi votul pentru o lege care favorizează corupţii în acte publice, descurajează orice om cinstit din ţară. Prin aceste modificări spuneţi că legea este auxiliară. PNL nu poate şi nu va vota aceste modificări. Dacă veţi obţineţi voturile necesare pentru adoptare, (…) vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei. (…) Sper că UDMR, minorităţi să nu voteze, sper că cei din ALDE nu vor vota”, a spus Raluca Turcan.

Principalele modificări aduse Codurilor penale

  • Dezincriminarea neglijenței în serviciu;
  • Scăderea pedepselor pentru abuz în serviciu;
  • Scăderea termenelor de prescripție. Această modificare l-ar viza pe Liviu Dragnea în dosarul DGASPC Teleorman (angajările fictive), susțin specialiștii;
  • Se interzice comunicarea publică și furnizarea informațiilor care vin de la autoritățile publice cu privire la fapte și persoane care fac obiectul unui dosar penal, în cursul urmăririi penale;
  • Termenul pentru denunț se reduce la un an. După acest termen, denunțătorul poate fi pedepsit;
  • Autoritățile publice nu se pot referi la o persoană inculpată sau suspectată ca fiind vinovată până când aceasta este condamnată definitiv cu privire la faptă.