Modalitatea prin care proaspeţii absolvenţi pot beneficia de şomaj. Ce condiții trebuie să respecte
Anul școlar 2020 – 2021 este aproape de final. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița se adresează proaspeților absolvenți amintindu-le că pot beneficia de indemnizația de șomaj.
Șomaj pentru proaspeții absolvenți
Absolvenții pot beneficia de indemnizația de șomaj, însă doar cu condiția de a se prezenta la Agenția Județeana pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ialomița în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Aceștia trebuie să se înregistreze în baza de date ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.
Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoană care a obținut un certificat de studii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, special, profesional, liceal, postliceal, de stat sau particular, acreditat sau autorizat în condițiile legii.
În cazul celor care au absolvit liceul, indiferent dacă au reușit sau nu să promoveze examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile se aplică de la data de 5 iunie. În cazul în care absolvenții nu se prezintă la AJOFM în termenul stabilit de la data absolvirii studiilor, se aplică decăderea din dreptul de a beneficia de indemnizația de șomaj.
Indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni, iar cuantumul acesteia acordată absolvenților este de 250 de lei pe lună. Pentru a aplica, doritorii vor avea nevoie de actul de identitate, în original și copie, și actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, tot în original și copie.
Românii veniți din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj
Se estimează că aproximativ un milion de români s-au întors în țară de la izbucnirea pandemiei. Dintre aceștia, doar 129.000 s-au înscris în sistemul de șomaj din România și nu toți primesc indemnizații, a afirmat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
„Noi estimăm anul acesta că în activităţi sezoniere vor pleca undeva între 670.000 şi 700 şi ceva de mii de oameni. Asta înseamnă că mai există aproximativ 300 de mii de oameni care posibil s-au întors, însă nu toţi sunt înregistraţi în sistemul de şomaj. Dimpotrivă, un lucru surprinzător: noi am avut măsuri active pentru cei care au fost concediaţi abuziv în străinătate – de exemplu peste 50 de ani sau între 18 şi 24 de ani – să poată să fie stimulat angajatorul să-i atragă în piaţa muncii, însă nu a fost foarte accesată această măsură şi de aceea în sistemul de şomaj în momentul de faţă avem înregistraţi aproximativ 129.000, dintre care indemnizaţi mult mai puţin.”