Moaștele Papei Ioan al II-lea au fost furate. Detaliul șocant observat de polițiști. Ce lipsește
Conform presei străine, Moaștele Papei Ioan al II-lea ar fi fost furate. Jurnaliștii au relatat că hoții au furat o fiolă care conține sângele acestuia dintr-o biserică din Italia.
Moaștele Papei Ioan al II-lea au fost furate
Dailymail anunța ieri, într-un articol amplu, că un flacon conținând sângele Papei Ioan al II-lea, păstrat în interiorul unei relicve de aur într-o catedrală din Italia, a fost furat. Personalul de la catedrală a observat că relicva lipsea miercuri seara. În acest moment poliția investighează, în timp ce arhiepiscopul a făcut apel la comunitate.
Hoții au furat o fiolă care conținea câteva picături de sânge al Papei Ioan Paul al II-lea dintr-o biserică din centrul Italiei. Flaconul făcea parte dintr-o relicvă, una dintre cele câteva care conținea sângele regretatului pontif. Aceasta fusese depozitată în capela Catedralei Spoleto, aproape de capitala Italiei, Roma.
Detaliul șocant observat de polițiști
Miercuri seara, sacristanul catedralei, care se ocupă de protejarea clădirii și a conținutului acesteia, a descoperit că lipsește. Catedrala a chemat poliția, care a lansat acum o anchetă pentru a încerca să găsească vinovații. Anchetatorii au examinat CCTV din interiorul clădirii, dar nu au identificat încă un suspect. Între timp, Renato Boccardo, arhiepiscopul catedralei, a făcut un apel pentru ca hoții să returneze moaștele.
”Îndrăznesc să sper că este un act superficial care nu a fost menit să ofenseze sensibilitatea credincioșilor. Îndrăznesc ă sper că acest act nepăsător nu a fost făcut pentru a câștiga bani.”, a declarat Renato Boccardo.
Flaconul a fost dat bisericii în 2016 de cardinalul Stanislaw Dziwisz, pe atunci arhiepiscop de Cracovia. Dziwisz a fost un consilier de lungă durată al Papei Ioan al II-lea, până la moartea sa în 2005.
Relicva trebuia să fie așezată în biserica Sfântul Nicolò din Spoleto, care se află în prezent în construcție. A fost păstrat în interiorul unei capele alături de Crucea lui Alberto Sotio, care a fost creată în 1187.
Capela a fost asigurată de o poartă încuiată care se află la aproximativ 3 metri de sol și nu este deschisă vizitatorilor. De asemenea, conține un sistem de alarmă care protejează crucea, deși relicva nu a fost protejată, permițând hoților să scape nedetectați.
Acest furt nu este primul, în 2016 o altă relicvă aparținând Papei Ioan al II-lea a fost furată. Era vorba de pânza de la o sutană pe care o purta Papa Ioan al II-lea în 1981, când un om înarmat a încercat să-l asasineze. Ulterior, pânza a fost găsită în bucăți separate într-un garaj al unuia dintre cei trei bărbați arestați în legătură cu furtul.