Misterul pacienților asimptomatici, infectați cu noul virus. Ce spune un medic din Cluj despre această situație

de: Alexandra Chivu
10 04. 2020

Febră, oboseală, tuse uscată ori poate dureri de cap, congestie nazală sau diaree, simptomele pacienților infectați cu noul virus au un debut treptat. Printre ei se află, însă, și bolnavi asimptomatici. Un medic din Cluj a vorbit despre misterul din jurul acestora.

Declarațiile unui medic din Cluj. Misterul pacienților asimptomatici, infectați cu noul virus

Febra, oboseala și tusea uscată sunt cele mai frecvente simptome ale virusului SARS-CoV-2. Unii pacienți ar mai putea să aibă și dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Simptomele sunt deseori ușoare, cu debut treptat. Pe de altă parte, unii oameni se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt rău. Despre această categorie a vorbit medicul clujean Dan Gheban, într-o postare pe contul personal de Facebook. Doctorul a expus motivele pentru care organismul uman răspunde atât de diferit, de la caz la caz, la infecția cu noul virus.

Medicul Gheban susține că gravitatea cazurilor depinde și de încărcătura virală, dar și de sistemul imunitar și de cât de repede produce fiecare anticorpii necesari pentru neutralizarea virusului. În total, ar fi vorba despre 6 categorii, potrivit împărțirii făcute de specialist. Expunerea sa a devenit în scurt timp virală și a strâns aproximativ 200 de comentarii și peste 1.600 de distribuiri.

Categoriile făcute de doctor

Doctorul a inclus și personalul medical într-o categorie, cea a pacienților cu un sistem imun bun, dar care se expun repetat la virus. Aceștia, explică specialistul, ating un grad de viremie ridicat și prin inhalarea repetată a virusului replicat în alte organisme, nu doar prin replicarea virală în organismul propriu.

Astfel, viremia prea repede crescută va genera o inflamație față de care corpul lor nu are timp să reacționeze eficient, chiar dacă imunitatea e bună, fiind răpuși, în final, de boală.