Misterul cazurilor de români vindecați de noul virus. Explicația oferită de Rafila
În timp ce numărul de cazuri de îmbolnăvire în rândul românilor crește zilnic, și rata de vindecare este una tot mai mare. Se poate observa cum numărul celor care sunt declarați vindecați este tot mai mare pe zi ce trece, conform cifrelor furnizate de către Grupul de Comunicare Strategică. Până astăzi, 5269 persoane au fost raportate vindecate și externate.
Pe de altă parte, România are confirmate până la acest moment 13.512 cazuri de cetățeni infectați cu COVID-19. În schimb, până astăzi, 803 persoane, care au fost diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus, au decedat.
Întrebat de ce există o evoluție rapidă a vindecărilor, Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a oferit explicații la Digi24.
De ce românii se pot considera norocoși în lupta cu COVID-19
Rafila ne îndrumă să urmărim cifrele care raportează numărul de pacienți din secțiile de terapie intensivă (ATI). Astfel, pacienții aflați într-o stare gravă din cauza infecției cu noul coronavirus nu au depășit cu mult cifra de 250. Acest fapt indică o îmbolnăvire ușoară spre medie în rândul populației.
În cazurile ușoare și medii, durata de spitalizare este una mai scurtă decât în situațiile ce necesită terapie intensivă. Un bolnav care s-a infectat cu COVID-19, dar cu o manifestare ușoară sau medie a bolii, va rămâne spitalizat aproximativ două săptămâni, explică specialistul.
După ameliorarea stărilor de boală, pacientul va aștepta efectuarea a două teste consecutive, la interval de 24 de ore, înainte de a fi externat.
Dacă acest număr creștea mai lent ar fi însemnat că proporția cazurilor grave era mult mai mare, iar durata de spitalizare pentru un caz grav este de patru – șase săptămâni, nu de două săptămâni cum e pentru cazurile medii și ușoare, a explicat Alexandru Rafila.
Bilanțul este unul îmbucurător, însă nu impune deocamdată o relaxare totală a măsurilor. Chiar și începând cu 15 mai, data la care se va renunța la starea de urgență, cetățenii vor trebui să urmeze recomandările autorităților.