Mișcare strategică în Parlamentul României. Ce au pregătit PSD și ALDE
Politica, în genere, este considerată ca o tablă de șah, iar exponenții acesteia, fie sunt piesele de joc, fie strategii din spatele tablei. Așa se întâmplă că în România anului 2020, au început noi mutări strategice pe marea tablă de joc a politichiei românești.
Mișcare strategică pe tabla de șah a politicii românești în Parlamentul României
Dacă ar fi să ne luăm după deviza expusă anterior, am putea considera că strategii acestei noi mutări sunt Marcel Ciolacu, de la PSD, și Cătălin Popescu Tăriceanu, de la ALDE. Întrebarea ”dar ce s-a întâmplat?” va fi elucidată imediat.
În cadrul partidului de guvernământ, PNL, există un personaj deja celebru, Vicepreședintele Rareș Bogdan, care, în afară de jobul de jurnalist consacrat și, mai nou, europarlamentar, se pare că și-a găsit și vocația de prevestitor de vreme rea. Nu cu multă vreme în urmă, în mai toate ședințele de partid, Rareș Bogdan avertiza conducerea partidului și colegii de o posibilă lovitură sub centură dată de o parte a opoziției parlamentare. Culmea este că acea premoniție a noului politician Rareș s-a adeverit.
Un personaj destul de controversat în interiorul și în afara scenei politice românești, a urcat astăzi la tribuna Camerei Deputaților și a făcut anunțul care dă peste cap toate mutările strategice ale PNL-ului în Parlamentul României. Varujan Vosganian este cel care a dat vestea astăzi, veste care anunță traseismul deputaților ALDE, prin afiliere, către principalul partid de opoziție, PSD:
”Vă informez că următorii deputaţi ALDE, începând de astăzi, 3 iunie, se vor afilia grupului parlamentar al PSD. Este vorba de Anton Anton, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Daniel Olteanu, Doru Oprişcan şi Varujan Vosganian”, a transmis Varujan Vosganian.
Ce mutări de șah au pregătit PSD și ALDE
Această mutare strategică este clar a liderului ALDE, Cătălin Popescu Tăriceanu, în acord cu președintele PSD interimar, Marcel Ciolacu și este menită să destabilizeze și-așa fragila majoritate a PNL. Analiștii politici spun că mutarea ALDE a venit cum nu se poate mai prost pentru Orban și partidul pe care-l conduce. Tot acest demers este rezultatul unei schimbări cu 180 de grade a relațiilor dintre cele două formațiuni politice, relația dintre cele două partide fiind una foarte apropiată.
Dacă până acum strategii Călin Popescu Tăriceanu și Marcel Ciolacu nu au avut prea multe schimburi de scheme și mutări strategice, acum dialogul dintre cei doi a devenit unul aproape permanent, iar asta s-a văzut prin atitudinile concertate și sincronizate împotriva guvernanților. Dacă ar fi să ne luăm după această mutare am putea face o prespunere logică că cele două partide ar putea colabora și la alegerile locale și parlamentare din acest an. Nu ar fi de mirare dacă celălalt strateg din opoziția politică românească, Victor Ponta, în curând, să anunțe un pas asemănător.