Mircea Geoană, avertisment pentru Europa în contextul alegerilor din Rusia. Ce se va întâmpla dacă Putin rămâne la putere

de: Ștefan R. Apostol
16 03. 2024

Dacă am vorbi de o țară cu adevărat democratică, ne-am putea aștepta la surprize electorale, dar cum toată lumea știe ce se întâmplă cu Rusia, alegerile prezidențiale din acest an nu aduc nimic nou. În acest context, Mircea Geoană vine cu un avertisment pentru Europa, explicând ce se va întâmpla dacă Putin rămâne la putere.

Nimic nou sub soarele electoral al Moscovei

În Rusia au loc alegeri prezidențiale, și așa cum spuneam la început, aici democrația are doar o singură față, cea a lui Vladimir Putin, care neavând o competiție reală, în mod cert va avea un nou mandat. În consecință nu este deloc o dezvăluire incendiară dacă spunem că Vladimir Putin va câștiga alegerile prezidențiale din Rusia.

La alegerile prezidențiale din 2000, el a obținut 53% din voturi, iar în 2004, a obținut 72 la sută. Constituția rusă de la acea vreme îi interzicea să exercite mai mult de două mandate consecutive, dar Putin a continuat să ia deciziile în calitate de prim-ministru între 2008 și 2012. La alegerile prezidențiale din 2012, Putin a obținut 64% din voturi, procentaj care a crescut la 77% în 2018.

Sondajele de opinie din Rusia plasează rata actuală de aprobare a lui Putin la aproximativ 80 la sută, fie că acest lucru reflectă instrucțiunile Kremlinului sau prudența cetățenilor atunci când vorbesc cu sondajele. Niciun adversar serios nu a fost lăsat să candideze împotriva sa, iar în tot acest timp, Putin amenință încă o țară din Europa.

Mircea Geoană vine cu un avertisment pentru Europa

Deși multă lume spera la o surpriză în aceste scrutinuri de alegeri, de altfel o dorință utopică, Europa va mai avea de îndurat cel puțin alți patru ani cu Vladimir Putin, urmărit pentru crime de război, la Kremlin.

Nu cu multă vreme în urmă, Mircea Geoană a vorbit despre amenințarea nucleară a lui Putin, iar acum au început să apară noi speculații cu privire la soarta Europei, după alegeri. În acest cotext, Mircea Geoană vine cu un avertisment pentru Europa, explicând ce se va întâmpla dacă Putin rămâne la putere.

„Dacă cineva crede că aceste alegeri sunt alegeri într-o lume democratică, este evident că nu este cazul.

Este continuarea acestui regim politic la Moscova şi, din păcate, nu vedem o schimbare de abordare nici în Ucraina, nici faţă de Occident, nici faţă de NATO. Aşa că trebuie să ne pregătim pentru încă câţiva ani de zile cel puţin pentru o relaţie tensionată, NATO îşi face datoria, ne protejăm teritoriul şi aliaţii, ne luăm măsuri în consecinţă.

O Rusie mai agresivă înseamnă un NATO mai pregătit să descurajeze această agresivitate”, a declarat Mircea Geoană.

Războiul din Ucraina va continua, Putin este încrezător că Rusia va învinge

Invazia, începută în urmă cu doi ani, este una în plină desfășurare, iar viitorul președinte moscovit nu dă șanse că ar ceda ceva, fiind, de altfel, încrezător că Rusia va învinge în Ucraina, cu tot suportul occidental pe care Zelenski îl are.

Discursul lui Putin din 29 februarie privind starea națiunii are un ton încrezător, conform căruia lucrurile s-au schimbat în Ucraina și că Rusia are acum un avantaj strategic. În același discurs, liderul de la Kremlin a mai adus în discuție și planul pe care l-ar avea pentru a destabiliza Europa, dar ceva mai voalat. Iar, dacă ne uităm la rapoartele recente privind pierderile Rusiei, la pierderile de avioane avansate și la numărul de nave de război scufundate de ucraineni, această evaluare ar putea părea iluzorie, dar calea lui Putin spre victorie s-a bazat întotdeauna pe diviziunile și descurajarea din alianța occidentală.

Putin este convins că Rusia va câștiga pentru că Occidentul se va clătina, iar, dacă ne uităm la țările în care sunt programate alegeri cu consecințe reale, Statele Unite, de exemplu, evaluarea lui Putin pare poate nu atât de neverosimilă. Aliații sunt divizați pe plan intern și se ceartă între ei. Rezultatul alegerilor din Statele Unite ar putea afecta foarte mult apărarea Ucrainei și viitorul NATO.

Avertisment pentru Europa, un posibil război nuclear

Pentru a risipi orice alarmă care ar putea reînnoi hotărârea occidentală, Putin a declarat că Rusia nu are niciun interes să invadeze „Polonia, Letonia sau oriunde altundeva”. Rețineți că el a declarat în ianuarie 2022 că Rusia nu era pe cale să invadeze Ucraina.

Ca răspuns la ideea președintelui francez Macron de a trimite trupe NATO în Ucraina, Putin a avertizat că acest lucru ar putea duce la un război nuclear. Începând de miercuri, Putin a avertizat de 11 ori despre escaladarea nucleară de la invazia Ucrainei.

Bineînțeles, zbaterile cu săbii nucleare ale Rusiei trebuie luate în serios, dar poate fi vorba și de o campanie psihologică pentru a reaminti tuturor că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume și, prin urmare, trebuie respectată ca o superputere mondială. De asemenea, le reamintește europenilor cât de mult depind de umbrela nucleară americană, fără de care sunt foarte vulnerabili.

Dar alarma că Putin ar lansa un atac nuclear, deși este terifiantă pentru Occident, ar putea speria în egală măsură oficialii militari ruși și oligarhii care îl înconjoară pe Putin, punând în pericol supraviețuirea sa politică.

Concluzie, sau ce se va întâmpla dacă Putin rămâne la putere

Președintele Putin a acumulat mai multă autoritate decât orice lider sovietic, cu excepția, poate, a lui Stalin, și posedă puterea personală, la fel ca a celor mai puternici țari ai Rusiei. Lierul de la Kremlin poate pretinde că a restabilit poziția Rusiei în lume, puterea sa militară și superioritatea sa culturală.

Misiunea de a-și restaura pământul continuă și va necesita o hotărâre și un sacrificiu continuu. Mai presus de toate, va avea nevoie de o societate hotărâtă și disciplinată, în conformitate cu ambiția lui Putin. Ceea ce ne aduce înapoi la ideea alegerilor și care confirmă faptul că Rusia este Vladimir Putin, și că el este Rusia.

Este nevoie de un efort rusesc total, iar așa cum s-a văzut deja, disensiunile nu vor fi tolerate, și, în același timp, lipsa de loialitate față de Putin este trădare. Aceasta este foaia de parcurs pentru viitor în cea de-a cincea sa candidatură la președinție și ceea ce se va întâmpla dacă Putin rămâne la putere.