Mircea Dinescu, târât în scandal după ce a plecat de la TVR. Ce acuzații grave i se aduc

de: Bișinicu Andreea
13 03. 2021

Scandal mare în showbizul românesc. Gabriel Liiceanu îi aduce acuzații grave lui Mircea Dinescu, după ce faimosul scriitor a comentat despre scrisoarea Anei Blandiana. Reacția fondatorului editurii Humanitas a fost una explozivă. Ce mesaj i-a transmis lui Dinescu.

Mircea Dinescu, târât în scandal după ce a plecat de la TVR

Într-un pasaj de-al unei cărți scrise Blandiana, Mircea Dinescu i-ar fi numit „Hitlerjungend”( „Tineretul lui Hitler”) pe tinerii care au murit la Revoluția din 1989, în fața Hotelului Intercontinental.

Revoltat de acuzațiile celebrei scriitoare, Mircea Dinescu a denumit-o pe Ana Blandiana „alergică la solidaritate și la merele rase”, după ce a spus despre ea că „suferă de amnezie ” și „continuă să-şi reşapeze trecutul”. Gabriel Liiceanu nu s-a putut abține și a simțit nevoia să intervină în acest scandal monstruos.

„Judecând după nivelul nostru de civilizație la capătul celor treizeci de ani istorici de „tranziție” pe care i-am împlinit, înclin să cred că cel mai mare pedagog valah al României a fost un poet care în tinerețe scria versuri involte. Când spun „pedagog valah”, am în minte un ins care, în ultimele decenii, a marcat populația românească din Câmpia Dunării (ceea ce ardelenii numesc generic „Sudul”) printr-un model de comportament iradiant, caracterizat prin cultivarea vulgarității, a țopeniei obraznice și infatuate, a cabotinismului lucrativ, a închinării vieții profitului făcut cu prețul unei nerușinări fără margini.”, a declarat Gabriel Liiceanu pe platforma contributors.ro

Cum l-a umilit Gabriel Liiceanu pe Mircea Dinescu

Filozoful român a aruncat săgeți otrăvitoare către Mircea Dinescu, declarând că scriitorul face parte din „jumătatea funestă a lumii”. Gabriel Liiceanul, fondatorul editurii Humanitas, l-a acuzat pe reputatul publicist că nu știe de „existența argumentului rațional”:

„Faptul că un asemenea individ a aspirat la rangul de „simbol al revoluției” dă măsura felului în care ceea ce a început în iarna lui ʼ89 ca act de demnitate și sacrificiu a sfârșit, prin contribuția lui, ca prostituare a istoriei. Rar îți e dat să vezi categoriile vieții mai crunt caricaturizate de un singur ins, rar se întâmplă ca „jumătatea funestă” a lumii să scape mai voioasă de sub control.

Puțini oameni, în deceniile din urmă, au debilitat atât de mult, prin isprăvile lor, ființa morală a românilor, sădind în ei credința că sunt condamnați să trăiască într-un univers pocit și populat cu oameni scălâmbi.

Pentru că nu știe de existența argumentului rațional, te tabără cu gura, cu datul amplu din mâini, cu ochii pe care ți-i holbează în față de la câțiva centimetri și cu acel stropit aferent pe obraji care însoțește patosul isteric al vorbirii. Rar mi-a fost dat să cunosc o alcătuire cu chip de om care să facă harcea-parcea centrul de greutate al umanului printr-un comportament bezmetic și cupid de o asemenea anvergură”, a completat fondatorul editurii Humanitas, conform sursei citate.