Mircea Badea, previziune șocantă despre creșterea Bitcoin: „Interesant. Urmează o manipulare majoră?”
Conform specialiștilor Bitcoin ar putea avea un suflu nou în 2021. Criptomoneda și-a continuat cea mai lungă serie de victorii. În decembrie 2020 a avut un nou record de peste 28.000 de dolari. Cu toate astea, la început de an 2021, specialiștii spun că acest trend s-ar putea opri pentru o perioadă.
În decembrie 2020 Bitcoin a explodat
Bitcoin ca instrument financiar internațional a intrat în atenția sectorului în 2013. La acel moment depășea randamentele furnizate de alte instrumente financiare, cum ar fi obligațiuni, acțiuni, opțiuni și altele. De atunci și până astăzi criptomoneda a avut o evoluție fulminantă, culminând cu finele anului trecut.
La finele lui 2020 Bitcoin tocmai a închis unul dintre cei mai mari ani din istoria sa. Este al doilea după cel din 2017. Prețul Bitcoin a crescut cu peste 300% în cele 12 luni ale lui 2020. Prin acest record s-a depășit maxima din 2017, pe fondul unui interes instituțional reînnoit.
Acum, pe măsură ce prețul Bitcoin se ridică sub nivelul psihologic de 30.000 de dolari, comercianții și investitorii caută indicii care ar putea dezvălui cum va merge Bitcoin până în 2021.
Pe 28 decembrie 2020 prețul Bitcoin a ajuns la aproape 30.000 de dolari, atingând 29.700 de dolari pe Bitcoin . Valoarea istorică a fost înregistrată pe bursa din Luxemburg Bitstamp înainte de a scădea ușor.
Mircea Badea, sceptic la evoluția criptomonedei
Bitcoin a crescut de patru ori de la începutul anului 2020 și și-a finalizat cel mai mare câștig lunar în decembrie. Analiștii principali ai băncii anunțau că monda Bitcoin ar putea atinge un maxim de 318.000 de dolari până în decembrie 2021.
Moneda și-a construit reputația de „aur digital” pe tot parcursul anului 2020, găsind sprijin din partea investitorilor care sunt prudenți, în ceea ce privește tipărirea masivă a banilor de către guvern. Noua evoluție a criptomonedei, spun specialiștii, va devaloriza monedele tradiționale și va declanșa un val de inflație.
„Aurul a atins un nou record istoric în 2020 și Bitcoin a stabilit un șir de noi vârfuri. Mai mult decât triplarea în a doua jumătate a anului pentru a trece pentru prima dată marca de 28.000 de dolari”, spun specialiștii.
Febra criptomonedei a cuprins, într-o anume proporție și plaiurile noastre mioritice. Ca și pe celelalte piețe financiare, și în România criptomoneda este considerată un activ de investiții alternativ.
Printre scepticii momentului, în ceea ce privește evoluția criptomonedei, se numără și Mircea Badea, care nu prea crede în ea. Moderatorul a catalogat această evoluție ca ”Propagandă simplistă dar mega agresivă. E o incordare mondiala majora pentru propaganda asta”, într-o postare pe Facebook. (vezi galeria)