Miracolul din Turcia. Clădirea rămasă în picioare după cutremurele devastatoare. Creştinii cred că este o minune
Miracolul din Turcia. Una dintre cele mai vechi clădiri religioase din lume a rămas în picioare, chiar și după seismele devastatoare care s-au produs pe data de 6 februarie 2023. Numeroase clădiri s-au transformat în ruine și moloz. Aceasta, însă, a rămas în mare parte intactă. Creștinii spun că este vorba despre o adevărată minune.
Miracolul din Turcia: Biserica Saint Pierre, aproape intactă
A fost tragedie de proporții în Turcia, după cutremurul de magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, produs pe data de 6 februarie 2023. Peste 6.000 de replici au fost raportate în urma seismului de atunci. Bilanțul deceselor a ajuns la peste 46.000 de victime. Pe o rază de zeci de kilometri, numeroase clădiri s-au transformat în ruine.
Pagube importante au fost înregistrate în orașele din regiune. Totuși, oamenii nu își pierd speranța. Miracolele din Turcia sunt, pentru locuitorii din zonele afectate de cutremur, adevărate simboluri ale rezistenței în fața tragediei. Una dintre cele mai vechi clădiri creștine din întreaga lume, Biserica Saint Pierre, a rămas aproape intactă.
În ciuda tuturor evenimentelor care s-au produs în Turcia, în ultimele săptămâni, Biserica Saint Pierre sau Sfântul Petru, săpată în munte, în Antakya, nu a fost afectată semnificativ de seisme sau replicile acestora. Clădirea, situată pe versantul vestic al Muntelui Stauris, este considerată a fi prima biserică rupestră din lume.
Ce pagube au fost raportate la Biserica Saint Pierre
Biserica Saint Pierre reprezintă, practic, o peșteră de o adâncime de 13 metri, o lățime de 9,5 metri și o înălțime de 7 metri, sculptată în stâncile de la vest de Muntele Stauris. Această peșteră a fost folosită de primii creștini din Antakya pentru a se întâlni în secret și a organiza slujbe împreună.
Trebuie precizat că structura principală a Bisericii Saint Pierre, în care obișnuiau să se întâlnească primii creștini din Antakya, nu a fost absolut deloc afectată de seismele puternice. În schimb, zidul de susținere, construit recent, s-a prăbușit, potrivit presei internaționale.
Biserica Saint Pierre a fost declarată, în anul 1963, de către Papa Paul al VI-lea loc de pelerinaj. Lăcașul de cult a jucat un rol important în prima perioadă a creștinismului. A fost considerată prima biserică creștină, înainte de diviziunea confesiilor catolică, ortodoxă și protestantă.
În comparație cu starea în care se află majoritatea clădirilor din regiune, Biserica Saint Pierre sau Sfântul Petru este aproape ca la început. Creștinii spun că este o adevărată minune că instituția religioasă nu s-a prăbușit, dat fiind faptul că seismul a înregistrat o magnitudine importantă.