Minivacanța din noiembrie. Când au liber românii și ce pățesc angajatorii care încalcă legea

de: Iancu Andreea
06 11. 2021

Finalul ultimei luni de toamnă aduce vești bune pentru români. Aceștia vor beneficia de minivacanța din noiembrie, ca urmare a două sărbători legale. Astfel, angajații urmează să primească două zile libere de la stat, iar angajatorii au obligația de a asigura acest concediu legal. În caz contrar, aceștia din urmă riscă sancțiuni aspre. Iată care sunt zilele de care românii vor putea profita la finalul lunii noiembrie.

Când este programată minivacanța din noiembrie. Românii primesc două zile libere de la stat

După un an greu și apăsător pentru majoritatea dintre noi, ca urmare a situației generate de pandemie, cu toții avem nevoie de un moment de respiro. Astfel, minivacanța din noiembrie, anunțată pentru angajații din România, poate fi o oportunitate de a lua o pauză de la tumultul cotidian.

La finalul lunii noiembrie sunt anunțate două zile libere legale, datorită faptului că pe data de 30 noiembrie (marți) creștinii ortodocși sărbătoresc Sfântul Andrei. De asemenea, data de 1 decembrie (miercuri) este rezervată sărbătoririi Zilei Naționale a României. Ambele sunt zile libere conform Codului Muncii.

Zilele libere care urmează în 2021

  • 30 noiembrie: Sărbătoarea Sfântului Andrei (marţi)
  • 1 decembrie: Ziua Naţională a României (miercuri)
  • 25 şi 26 decembrie: prima şi a doua zi de Crăciun (sâmbătă şi duminică).

Ce se întâmplă cu angajatorii care nu respectă dreptul la zile libere

Pentru că urmează două luni cu zile libere de la stat, de care românii urmează să beneficieze, angajatorii sunt obligați să acorde acestora compensații. Potrivit legislației în vigoare, angajații au dreptul să primească o compensare reprezentând zile libere în următoarele 30 de zile după sărbătorile legale. În situația în care această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.

Pe de altă parte, în situația în care angajați nu beneficiază de acest drept legal, angajatorii pot fi sancționați. Dacă un angajator nu acordă salariaților săi timp liber în zilele lucrătoare sau nu îi recompensează pentru munca depusă în zilele libere legale, riscă o amendă usturătoare. Cuantumul acesteia se situează între 5.000 și 10.000 de lei. Angajații sunt sfătuiți să își solicite drepturile și să atragă atenția atunci când nu primesc compensații pentru zilele libere legale, de la stat.

Rămâne de văzut care vor fi restricțiile de la finalul lunii noiembrie, în contextul pandemiei, și dacă românii vor putea să se bucure de o vacanță în afara orașului. Deocamdată, multe dintre activități sunt restricționate de prezentarea certificatului verde, iar capacitatea teraselor, restaurantelor și unităților de cazare este și ea limitată.