Ministrul Sănătății, vești șocante despre numărul morților de covid-19. Se confirmă temerea românilor

Ministrul Sănătății, vești șocante despre numărul morților de covid-19. Se confirmă temerea românilor
Ministrul a dat undă verde la testările din farmacii

De când a preluat Ministerul Sănătății, Ioana Mihăilă anunța că va încerca să rezolve problema listelor covid. Numărul deceselor de covid se pare că nu va putea fi elucidat și va rămâne un mister, mai spune ministrul.

Ioana Mihăilă vorbește despre bilanțul deceselor cauzate de coronavirus

Scandalul iscat de afirmațiile făcute de fostul ministru, Vlad Voiculescu, nu e nici pe departe rezolvat. Din momentul reluării ministerului, Ioana Mihăilă declara că va încerca să afle care sunt erorile acestor liste. Recent, într-o conferință de presă a vorbit despre ceea ce se știe până în acest moment despre bilanțul deceselor cauzate de coronavirus.

”S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact. Aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie.

Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a declarat Ioana Mihăilă.

În conferința de presă ministrul Ioana Mihăilă a vorbit despre aproximativ 5.000 de persoane decedate în urma infectărilor cu covid. Această cifră este, în opinia sa, în plus față de datele raportate până la această oră.

În urma verficărilor, mai spune Ioana Mihăilă, s-au constatat raportări diferite în cele două platforme de raportare a deceselor survenite. Deși datele nu sunt în concordanță cu raportările din platforme, astăzi va fi dat publicității un document detaliat cu privire la aceste date.

Promisiuni imposibil de realizat

Deși promitea la începutul acestei luni remedierea raportărilor, acest lucru nu se va putea realiza. Ioana Mihăilă declara pe 6 mai că va cere tuturor celor implicați o rezoluție în aces caz, declarând:

”Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate.

Aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms. La rubrica de deces, nu a fost completat. A fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri. A fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie.”, a spus Ioana Mihăilă, la TVR1.

Ministrul a dat undă verde la testările din farmacii

În aceeași conferință de presă Ioana Mihăilă a anunțat demararea testărilor în cadrul farmaciilor. Conform acesteia, testele vor fi gratuite. În schimb testarea va fi făcută contra cost. Testele vor fi trimise de către Ministerul Sănătății către farmaciile care vor dori să facă aceste teste pentru populație.

Loturile de teste vor fi distribuite către farmacii prin intermediul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Pregătirea cadrelor în vederea testării s-a făcut și se va face intermediul Colegiului Farmaciştilor din România.

”Platforma va fi utilizată cât de curând și de către farmaciști. Suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste. astfel vom putea crește capacitatea de testare.

Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul. Cred că de săptămâna viitoare, dacă reușim să livrăm în timp util și testele spre farmaciile care și-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm și testarea”, declara la începutul lunii ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI