Ministrul Sănătății dezminte fake news-urile privind doza a treia de vaccin. Care este adevărul, de fapt

Ministrul Sănătății dezminte fake news-urile privind doza a treia de vaccin. Care este adevărul, de fapt
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății

Ministrul interimar al Sănătății aduce lămuriri cu privire la valabilitatea vaccinurilor folosite pentru administrarea dozei a treia. Potrvit lui Cseke Attila, există multe persoane rău intenționate care au transmis în spațiul public informații false privind folosirea unor vaccinuri expirate, motiv de frică pentru cetățenii care și-ar fi dorit să se imunizeze și cu doza booster. Din acest motiv, ministrul oferă toate informațiile necesare privind la sursa serurilor anti-Covid-19.

“Niciun vaccin nu este expirat”

Există multe persoane care refuză să se vaccineze și să creadă în intențiile bune ale autorităților, astfel că, o parte dintre acestea transmit informații false, în general pe internet, cu ajutorul cărora pot schimba opinia persoanelor vulnerabile sau mai puțin documentate, inducând frică.

Pentru a elimina orice dubiu, ministru Cseke Attila a dat asigurări că în niciun centru de vaccinare din România nu există vaccinuri expirate.

„În campania asta antivaccinare se folosesc tot felul de (gogomănii – n.r.). Nu sunt vaccinuri expirate care să fie distribuite la centrele de vaccinare. Niciunul din vaccinurile astăzi aflate la centrele de vaccinare din România, indiferent despre ce centru vorbim, în orice colț al țării, niciunul nu este expirat, astfel încât siguranța, din acest punct de vedere, este categoric garantată”, a transmis acesta.

Mai mult, ministrul interimar al Sănătății susține că situația actuală din România se datorează lipsei de dorință de vaccinare a cetățenilor, iar singura soluție viabilă în acest moment rămâne vaccinarea.

„Noi trebuie să înțelegem că e foarte îmbucurător și chiar emoționant că avem un sprijin din partea altor state, dar trebuie să înțelegem că în primul rând noi trebuie să ne ajutăm (…) Trebuie să înțelegem că și noi ca societate avem ceva de făcut: să ne vaccinăm. Acesta este lucrul pe care nu l-am făcut în proporția pe care l-au făcut alte țări, care, cu 70-80 la sută din populație vaccinată, sunt într-o cu totul altă situație decât noi, cu 34 la sută”, a transmis ministrul interimar al Sănătății, potrivit Digi24.

Ministrul Cseke Attila, despre afirmația lui Nelu Tătaru privind următoarele valuri pandemice

În cadrul aceleiași intervenții, actualul ministru al Sănătăți a fost întrebat ce părere are despre informațiile dezvăluite de Nelu Tătaru, privind apariția unor noi valuri ale pandemiei, care vor lua sfârșit abia atunci când imunitatea colectivă va atinge 70% . Astfel, Cseke Attila consideră adevărate afirmațiile fostului ministru al Sănătății, sugerând că există două căi de imunizare: una prin vaccinare, mai simplă și mai eficientă sau cea prin trecerea prin boală, nesigură și anevoioasă.

„Aceasta este și ceea ce spun specialiștii, că de imunizare vom avea parte toți. Diferă modalitatea în care o să fim imunizați. Este o soluție mai simplă, accesibilă, gratis, fără niciun fel de probleme medicale, care este vaccinul și vaccinarea, și este o modalitate mai grea, mult mai anvoioasă, în care nu știm care este drumul, nu știm unde o să ajungem, din păcate, cu multe curbe acest drum, care ne pot întoarce în tot felul – și care înseamnă trecerea prin boală.

Pentru că la 34 la sută vaccinare, pandemia aceasta, evident, ca orice pandemie de virus în toată istoria omenirii, va trece la un moment dat, cu mai mici sau mai mari probleme pe parcurs. Dar dacă noi rămânem cu 34 la sută – hai să spunem că avem peste 50 la sută din populație imunizată, că au mai trecut prin boală.

Dar abia de la 70 la sută în sus începe situația în care putem spune că e mai sub control și chiar dacă va veni un alt val, el deja nu va mai avea intensitate. Or, cu 34 la sută, ne așteaptă această situație foarte probabilă, ca după ce trece acest val pandemic să mai fie și un alt val și chiar alte valuri. Așa spun specialiștii”, a explicat ministrul interimar al sănătății, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI