Ministrul Sănătății, despre noile reguli aplicate medicilor nevaccinați. Ce vor fi obligați să facă de acum înainte: „Trebuie să ne gândim şi la binele pacientului”
Ministrul Sănătății a anunțat ieri, la un post de televiziune, noile reguli pe care o parte din medici trebuie să le respecte. Mai exact, este vorba despre personalul medical nevaccinat, care ar putea pune în pericol viața pacienților. Potrivit Ioanei Mihăilă, proiectul i-a fost prezentat și premierului, urmând ca acesta să intre în transparență în câteva zile. Motivul care stă la baza acestei decizii este sănătatea pacientului.
Factorii de care va depinde testarea personalului medical
Ministrul Sănătății a confirmat miercuri seară definitivarea ordinului prin care personalul medical nevaccinat va fi testat periodic, costul testelor fiind suportate de fiecare angajat în parte. Ioana Mihăilă a subliniat faptul că testarea obligatorie a personalului va depinde de rata de incidență Covid-19 din zona în care acesta își desfășoară activitatea.
Ministrul a explicat, de asemenea, că Institutul Național de Statistică se va implica în acest proiect pentru a armoniza metodologia de testare cu Ordinul pregătit de Ministerul Sănătății.
”Am prezentat premierului principiile după care ne ghidăm atunci când dorim să introducem această testare. Am definitivat forma ordinului care implementează cum se realizează testarea.
Ea va avea legătură înclusiv cu incidenţa infecţiei cu Covid în judeţul în care personalul medical respectiv îşi desfăşoară activitatea. Doar peste o anumită incidenţă, această testare va deveni obligatorie şi de asemenea am avansat discuţiile cu INSP pentru a armoniza metodologia de testare pe care o elaborează INS cu Ordinul pe care l-am pregătit.
În următoarele zile, săptămâni, el va fi pus în transparenţă într-o primă etapă, apoi va intra în vigoare”, a declarat Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la TVR1.
Sănătatea pacientului, prioritară
Ministrul Sănătății a subliniat faptul că principalii beneficiari ai acestui ordin sunt pacienții, care au dreptul de a fi tratați de personal medical sănătos. Mai mult, Ioana Mihăilă le recomandă medicilor să aibă în vedere disponibilitatea și gratuitatea vaccinurilor și să ia măsuri în acest sens.
”Cred că atâta vreme cât vaccinul este extrem de sigur şi disponibil gratuit trebuie să ne gândim şi la binele pacientului. Când ne gândim la aceste aspecte, acest lucru îl avem în cap, pacientul, sănătatea lui trebuie să fie pe primul loc.
Din acest motiv dorim ca perosnalul medical care vine în contact direct cu pacientul să fie fie vaccinat, fie testat periodic”, a mai declarat Ioana Mihăilă.