Ministrul Sănătății, declarații de ultimă oră. Ce le transmite românilor, în pragul scenariului 4

Nelu Tătaru are deja schițat Scenariul 4

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se pregătește pentru Scenariul 4.

Nelu Tătaru preconizează o creștere de până la 10.000 de cazuri până la jumătatea lui aprilie

„Am vrut să văd moralul medicilor și mentalitatea pacienților. Ne apropiem de Scenariul 4, care implică tratarea în hoteluri iar în spital a pacienților moderați și critici. Avem un moment în care medicii asimptomatici vor ramâne și vor trata pacienii cu coronavirus care sunt spitalizați. Dacă acum avem 4.400 de paturi, ne pregătim să le suplimentăm până la 8.000 de paturi.

Ne interesează să putem susține cazurile severe și critice. Aparatura este cea care ajută organismul. Ne gândim ca la cei care stau în izolare cu persoane de peste 65 de ani, acestea să nu meargă în izolare. Testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituționalizată. Trebuie să ne protejăm personalul medical.

Prognoza ministrului Sănătății în privința pandemiei în România
Prognoza ministrului Sănătății în privința pandemiei în România

Urmărim o anumită evoluție din țările vecine, avem trei clustere importante, suntem la o medie de vârstă de 40 – 49 de ani. Avem mortalitate la peste 65 de ani dar am văzut decese și la persoane de 45.

Aasigurarea aparaturii. Am avut discuții cu personal de specialitate din Ambasada Chinei. Au avut un număr record de cazuri de decese – 2%. La clusterele din Europa vedem număr crescut de decese. În a doua jumătate a lui aprilie preconizăm 10000 de cazuri”.

Rep.: Câți asimptomatici ar fi?

Putem estima. La Suceava estimăm până în 1000 de cazuri. 10-20% din cei care au venit (din străinătate, n.red.) pot să fi avut boala, deci au transmis boala. S-a mărit numărul de Real time PCR-uri. Sunt mai multe centre care testează. Noi sperăm să mergem spre 2500, săptămâna viitoare, de centre de testare. Testele rapide nu sunt specifice. Italia nu mai folosește testele rapide, folosește testul molecular.

Rep.: Ce relație aveți cu fostul mministru al Sănătății?

Costache e un profesionist, implicat, e păcat să nu-l folosim.

Izolarea, distanțarea socială, protecția persoanelor în vârstă, precauții – ne spălăm pe mâini, ștergem nasul, aruncăm șervețelul, ne spălăm pe mâini, tușim în cot. Dacă nu-și respectă imaginea, corpul, măcar să aibă grijă de ceilalți.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI