Ministrul Sănătății, avertisment îngrijorător cu privire la valul patru al pandemiei. Ce se întâmplă cu tulpina indiană de Covid-19
Ministrul Sănătății atrage atenția asupra valului patru al pandemiei, motivul apariției acestuia fiind călătoriile și vacanțele pe care românii le vor face atât în țară, cât și în străinătate. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă tulpina indiană, mult mai contagioasă și mai agresivă.
Cum putem trece mai ușor prin valul patru al pandemiei
Ioana Mihăilă a explicat faptul că valul patru este inevitabil, însă speră ca țara noastră să treacă mult mai ușor peste el, față de primele trei.
Pentru ca acest lucru să poată fi realizabil, ministrul Sănătății le recomandă cetățenilor să se vaccineze în număr cât mai mare, în timp ce autorităților din domeniul medical le sugerează să se pregătească din timp pentru a răspunde prompt nevoilor populației cu privire la pregătirea spitalelor pentru situații de urgență, cât și pentru oferirea unor servicii medicale de calitate.
„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină.
Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a explicat Ioana Mihăilă, la Aleph News.
Ce se întâmplă cu tulpina indiană
Cu privire la tulpina indiană prezentă în România, ministrul Sănătății a dat asigurări că lucrurile sunt sub control, astfel că în țara noastră există laboratoare care o pot detecta. Din păcate, tulpina indiană circulă printre noi, în România fiind depistate 26 de cazuri. Potrivit specialiștilor, vaccinarea și respectarea condițiilor sanitare reprezintă o barieră împotriva infectării cu această tulpină periculoasă.
“La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante.
În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni.
Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”, a dezvăluit Ioana mihăilă, potrivit sursei citată.