Ministrul Sănătății, avertisment crunt pentru cetățeni după recordul de decese: ” Încă nu am ajuns în vârful valului. Din păcate, nu suntem nici măcar pe platou”

de: Rosu Ioana
20 10. 2021

România a ajuns într-o situație disperată, ieri înregistrându-se cea mai neagră zi de la începutul pandemiei, cu 561 de vieți pierdute și 18.863 de cazuri noi. Din păcate, acest coșmar pare că nu și-a atins militele, astfel că, ministrul interimar al Sănătății anunță că ce e mai rău va urma.

“Presiunea pe sitemul sanitar este uriașă”

Cseke Atilla vine cu vești extrem de proaste pentru români, astfel că ministrul interimar al Sănătății a transmis că valul patru nu a atins vârful și nici măcar nu a ajuns pe platou, adică, în momentul în care cazurile să stagneze și ușor, ușor să înceapă să scadă. Pentru toată această situație, oficialul susține că de vină este gradul extrem de mic de vaccinare a populației, ceea ce a transformat România în țara cu cele mai multe decese din România.

”Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem, şi analiza sigur va trebui făcută la un moment dat, într-o situaţie în care putem să fim mult mai lucizi, cu asemenea grad de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a explicat ministrul Sănătăţii, marţi seară la TVR.

Când se estimează terminarea valului patru

Fiind întrebat dacă există prognoze cu privire la ajungerea valului patru pe un platou, ministrul Sănătății a confirmat că există, dar că nu sunt relevante, căci situația se schimbă foarte repede.

”Estimări şi prognoze se fac, ele trebuie privite cu o anumită reticenţă fiindcă unele s-au adeverit, atele nu s-au adeverit. (…) Una din variante a fost de a ajunge la un anumit platou la mijlocul lunii octombrie, cealaltă spunea că mai încolo, după câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la un platou. (…) Problema României care va rămâne o problemă din păcate şi după trecerea acestui val patru este aceea că, dacă rata de vaccinare nu creşte (…) noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valuri posibile”, a adăugat acesta.

Singura veste bună pe care ministrul a oferit-o, a fost aceea că la finalul anului, România ar putea ieși din criza sanitară, însă acest lucru pare extrem de departe, având în vedere presiunea extrem de mare din toată această perioadă.

”Da, dar, din păcate, sfârşitul anului este foarte departe şi până atunci presiunea este extraordinar de mare şi vedem acest lucru. Nu vom trece rapid, trebuie să o spunem, este foarte clar că nu a fi o chestiune de o zi, de două zile”, a adăugat Cseke.