Ministrul Sănătății, anunt crunt în plin val patru al pandemiei. Ce se va întâmpla cu paturile de la ATI

de: Rosu Ioana
22 09. 2021

Explozia cazurilor de Covid-19 devine alarmantă, mai ales că mulți doctori avertizează că situația în spitale devine extrem de tensionată, iar paturile la ATI se ocupă pe bandă rulantă. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, atrage atenția asupra gravității valului patru al pandemiei, exprimându-și speranța unei redersări a acetei crize sanitare.

“Valul patru are o tendință mai abrută și mai brutală decât celălalte valuri”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat recent că se teme că valul patru va necesita un număr mai mare de paturi din secțiile ATI, astfel că efectele cazurilor de Covid-19 din această toamnă ar putea fi mai violente și mai numeroase decât cele din valurile anterioare. Declarația ministrului a venit la scurt timp după ce Florin Cîțu a anunțat că numărul paturilor ar putea ajunge la 2000, solicitând autorităților competente să aibă în vedere creșterea acestora.

“Este evident, că valul patru, aşa cum se prezintă până acum, este un val cu o tendinţă mai abruptă, mai bruscă, mai brutală decât au fost celelalte valuri ale pandemiei şi atunci s-ar putea ca numărul acela maxim de paturi ATI pe care l-am atins într-un val anterior, de 1.612, să nu fie îndeajuns. Până atunci mai avem oricum. Important e ca zilnic să găsim soluţii şi acest număr de paturi ATI să crească”, a transmis ministrul Cseke Attila, la un post de televiziune.

Beatrice Mahler, anunț trist despre ocuparea paturilor din secțiile Covid de la Marius Nasta

Managerul Institutului “Marius Nasta” a declarat recent că spitalul pe care îl administrează se confruntă cu o situație similară, respectiv lipsa paturilor din secțiile de Covid. Potrivit medicului Beatrice Mahler, doar o suplimentare a paturilor mai poate asigura servicii de sănătate și pacienților cu alte afecțiuni.

„În această noapte, toate paturile din pavilionul COVID au fost ocupate, inclusiv pe secție nu numai în Terapie Intensivă. Astfel încât trebuie să mărim puțin capacitatea, atât cât ne mai permite structura, astfel încât să putem oferi servicii de sănătate și pacientului pneumologic și pacientului cu tuberculoză.”, explicat aceasta.

Pacienții oncologi, transferați în secțiile de pneumologie

Medicul Beatrice Mahler recunoaște că nu mai există paturi pentru pacienții Covid, în timp ce unitățile mobile sunt goale, din cauza lipsei de personal. Pe de altă parte, în secția de pneumologie vor fi aduse paturi de la Oncologie, iar la nevoie, pacienții oncologici vor fi tratați alături de cei cu afecțiuni pneumologice.

„Probabil că, spre sfârșitul săptămânii, vom deschide încă zece locuri pentru pacientul COVID. Sperăm să operaționalizăm cât mai repede unitatea mobilă, să putem angaja personal, sunt posturile publicate pe site-ul Institutului.

Paturile pe care le vom face funcționale pentru pacientul COVID aparțin secției de Oncologie. Pacientul oncologic va fi evaluat și tratat pe secția de Pneumologie, pentru că avem cancere pulmonare în acest moment acolo. Iar pentru pacienții pe zona de spitalizare de zi vor putea să vină în continuare în Marius Nasta pentru că vor avea o clădire complet separată, fără risc de contagiune.

Are 8 locuri (n.r. unitatea mobilă). Încercăm să găsim cât mai repede personal, inclusiv din angajații spitalului, pentru că presiunea este extrem de mare. Avem și noi cazuri în secție care ar necesita un loc în Terapie Intensivă. Este dotată, este legată, deci din punct de vedere tehnic ea este funcțională, însă fără personal, cu adevărat, nu putem să oferim asistență”, a adăugat medicul, potrivit Antena3.