Ministrul Sănătății, anunț crunt după apariția primelor posibile infectări cu tulpina Omicron în România: „Să vă explic de ce este îngrijorător”

Vești proaste pentru România, după ce trei sportivi repatriați din Africa, marți, au fost testați pozitiv cu Covid-19. Potrivit ultimelor informații, jucătorii de la CSM Știința Baia Mare au fost plasați în carantină, fiindu-le recoltate probe pentru cercetări și secvențiere, urmând a aștepta rezultatul care va confirma sau infirma tulpina Omicron.

Ce se întâmplă cu sportivii repatriați din Africa de Sud

Ministerul Sănătății a transmis ieri primele informații legate de cei 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud și aduși la Baia Mare, acolo unde au fost testați și carantinați, conform metodologiei stabilite de INSP. În urma testării Covid-19, trei dintre sportivi au fost deja testați pozitiv cu Covid-19, motiv pentru care, acestora li s-au recoltat probe care vor fi atent analizate în laboratoare de specialitate pentru secvențiere.

Până în acest moment, toți cei trei sportivi sunt asimptomatici, însă unul dintre ei este internat în spital. Acesta este atent monitorizat și primește tratament de specialitate, în timp ce colegii săi sunt izolați la domiciliu, în Vaslui și Brașov, în județele de reședință.

„Referitor la persoanele repatriate din Africa de Sud, precizam faptul ca, în urma testelor efectuate, 3 persoane (2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2.

Precizam ca testele au fost efectuate la cele doua aeroporturi( București și Baia Mare) la momentul aterizării, persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021.

Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și va vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, au transmis autorităţile.

Alexandru Rafila, despre motivele de îngrijorare privind posibilele infectări cu Omicron

În urma evenimentelor care s-au petrecut în România, Alexandru Rafila a confirmat că starea celor trei sportivi este stabilă, acesta concentrându-se în mod special pe tânărul internat în spital. Medicul a tras un semnal de îngrijorare privind gradul ridicat de transmitere a acestei tulpini, lucru care va aduce un nou haos în sistemul medical, poate chiar mai mare decât cel provocat de tulpina Delta.

Până în acest moment, tulpina Omicron a fost detectată în mai multe state din Europa, ceea ce înseamnă că este doar o chestiune de zile sau de ore până când numărul de cazuri din România va crește semnificativ.

”Sportivul este asimptomatic, nu are nimic, este ținut sub observație. O să fie trimis rezultatul la Institutul Cantacuzino, pentru secvențiere. El este izolat. Să vă explic de ce este îngrijorător. În loc să avem 10.000 de cazuri, vom avea 20.000 de cazuri, pentru că e mai transmisibilă. Atunci, și persoanele cu complicații vor fi mai multe și pune presiune suplimentară pe sistemul de sănătate”, a spus Alexandru Rafila, la RomaniaTV.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI