Ministrul Sănătății, anunț crunt cu privire la pericolul reprezentat de tulpina Delta în România. Ce se întâmplă în spitale

de: Alex Cazacu
30 06. 2021

Ministrul Sănătății a vorbit în cursul serii de marți despre gradul de contagiozitate al tulpinii indiene, care este mult mai ridicat decât cel al tulpinii inițiale sau al celei britanice. Din păcate, Ioana Mihăilă amintește asupra gradului de expunere față de această tulpină periculoasă, având în vedere că majoritatea țărilor se confruntă cu un număr crescut de cazuri generate de tulpina Delta. Astfel, autoritățile din România se așteaptă ca, în curând, tulpina Delta să devină predominantă și aici.

Spitalele din România, pregătite pentru un val Covid-19 cu tulpina Delta

Ioana Mihăilă a confirmat faptul că tulpina indiană riscă să devină principala cauză a situației epidemiologice precare din România, astfel că, autoritățile din dimeniul Sănătății nu exclud un val provocat de tulpina Delta. Din acest motiv, ministrul Sănătății a dezvăluit că au fost făcute solicitări privind creșterea numărului de paturi din spitale în vederea ocupării lor cu persoane infectate cu noile mutații Covid-19.

“Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, unde tulpina Delta a devenit predominantă, și noi ne așteptăm ca tulpina Delta să devină predominantă. Problema cu tulpina Delta este gradul mai mare de infecțiozitate comparativ cu tulpina britanică sau cu tulpina originală.

Noi, inclusiv când am prevăzut măsurile de redeschidere a spitalelor COVID am solicitat spitalelor și direcțiilor de sănătate publică să vină și cu un plan de măsuri care vizează din nou creșterea numărului de paturi în spitalele mixte (Covid și non-Covid), paturi destinate asistenței medicale COVID, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o recrudescență a cazurilor Covid” , a afirmat Ioana Mihăilă.

Cu privire la analizele speciale pentru identificarea tulpinii indiene, Ioana Mihăilă a explicat că există un anume protocol după care se realizeză.

”Noi nu secvenţiem toate cazurile, secvenţiem cazurile selecţionate, cele care îndeplinesc anumite criterii de suspiciune mai mare la posibilitatea existenţei unei variante îngrjorătoare. Am constatat că există circulaţie a tulpinii Delta, dar, trebuie să solicităm INSP dacă ea se şi corelează cu creşterea numărului de decesa sau dacă există decese raportate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ce perioadă de valabilitate va avea certificatul digital Covid-19

Pe data de 1 iulie, românii vaccinați anti-Covid-19 vor putea să intre în posesia certificatului de călătorie digital, astfel că deplasările în țările din Europa vor putea fi efectuate cu mai puține constrângeri. Ioana Mihăilă a declarat faptul că, în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat un proiect de OUG prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea acestui card la data menționată mai sus.

„Prima este ordonanţa de urgenţă privind măsurile de punere în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind COVID, cu scopul de a facilita liberă circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Astfel, prin acest act normativ, se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea, începând cu dată de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita liberă circulaţie pe durata pandemiei”, a dezvăluit Ioana Mihăilă.

Potrivit acesteia, certificatele eliberate vor avea următoarele interval de valabilitate:

certificatele de vaccinare, până la dată de 30 iunie 2022;
certificatele de testare – 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;
certificatele de vindecare – 180 de zile de la dată primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.