Ministrul Sănătății a dezvăluit lista substanțelor care ne salvează viața: „Pot ucide într-un minut tot ce înseamnă virus sau coronavirus”

de: Rosu Ioana
29 04. 2020

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit ieri seară despre substanțele și obișnuințele care ne pot salva viața. Într-o perioadă cu risc mare de infectare cu COVID-19, cetățenii trebuie să-și ia toate măsurile de siguranță și igienă pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. Printre armele cele mai de temut în lupta cu acest virus ucigaș se află distanțarea socială și igiena.

Care sunt substanțele ce pot distruge noul coronavirus într-un minut

În ultima perioadă, românii au dat buzna în magazine și au golit rafturile cu produse destinate igienei personală, primul loc în topul căutărilor fiind ocupat de spirt. Invitat în cadrul unei emisiuni la Digi24, Nelu Tătaru a fost întrebat dacă alcoolul este benefic în lupta cu COVID-19. Răspunsul ministrului a fost unul cât se poate de îmbucurător, oferindu-ne șansa să avem la îndemâna toate măsurile de protecție.

Ajută, și studiile de afară ne arată că tot ce înseamnă dezinfectanți pe bază de alcool de 70% sau pe bază de clor pot ucide într-un minut tot ce înseamnă virus sau coronavirus. Rămâne ca aceste lucruri să ne intre în reflex în fiecare zi, dar nici acest alcool de 70% și nicio soluție bazată pe clor nu înlocuiesc spălatul cu apa și săpunul.

Nu înlocuiește igiena, nu înlocuiește obiceiul de a strănuta într-o batistă sau în cot, nu înlocuiește păstrarea unei distanțe dacă suntem răciți. OMS spune că trebuie să menținem o distanță socială recomandată de 1.80 metri.
O păstrăm cât mai mare dacă vreți, să ne înțelegem. Momentul este cel în care ne-am însușit măcar conceptul de distanțare socială este un mare lucru”, a spus Nelu Tătaru pentru Digi24.

Avertizarea medicilor dermatologi

Ca urmare a recomandărilor oferite de OMS, dar și de medici, multe persoane fac abuz de spălarea pe mâini și dezinfectarea cu substanțe puternice. Igiena personală este unul dintre cele mai sănătoase, însă medicii de specialitate trag un semnal de alarmă.

Potrivit acestora, spălarea repetată pe mâini poate duce la uscarea pielii şi apariţia iritaţiilor, ori a crăpăturilor, care creează senzaţie de arsură sau înţepătură: „Acelaşi lucru este valabil în cazul folosirii exagerate a şerveţelelor pe bază de alcool”, spune medicul dermatolog Rachel Romaine, citat de csid.ro.

De asemenea, specialiștii apelează la o atenție sporită atunci când folosiți produsele pe bază de clor, deoarece acestea pot cauza iritaţii grave la nivelul pielii, ochilor şi căilor respiratorii superioare. Clorul este un iritant puternic, atât pentru stomac şi colon, dacă este ingerat, dar şi pentru plămâni dacă este inhalat.

Un alt distrugător de viruși des folosit este gelul dezinfectant. Acesta este util atunci când nu aveți la îndemâna alte metode de dezinfectare, însă acesta nu trebuie să înlocuiască apa şi săpunul.

„Gelurile dezinfectante trebuie folosite doar când nu avem acces la apă. Atenţie şi la copii! Ei pot fi atraşi de ambalajul colorat şi de mirosul plăcut, mai ales în cazul gelurilor dezinfectante cu arome fructate. Astfel, există riscul să înghită gelul respectiv şi să se intoxice”, spune medicul Rachel Romaine, potrivit csid.ro.