Ministrul Muncii, veste excelentă despre salariu minim din România. Ce beneficii vor putea avea milioane de angajați
În cursul zilei de marți, Raluca Turcan a vorbit despre salariul minim din România, dar și de cel din Europa. Potrivit ministrului Muncii, venitul minim câștigat de o mare parte din populație ar trebui stabilit în funcție de niște indicatori clari. Cu privire la salariu din Europa, Raluca Turcan a explicat modul în care țările membre îl stabilesc.
Raluca Turcan susține creșterea salariului minim
În România, milioane de cetățeni își duc traiul greu cu un salariu minim pe economie, care în cel mai fericit caz îl câștigă toți membrii familiei. Începând cu luna ianuarie a acestui an, salariu minim a crescut cu 40 de lei față de 2020, astfel că un angajat primește acum în mână 1.386 de lei, o sumă destul de mică pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi.
În cadrul unei conferințe de presă, Raluca Turcan a dezvăluit modul prin care este stabilit acest salariu minim în Europa, după ce țările implicate își exprimă propunerile.
În privința salariului minim din România, acesta a fost stabilit în urma unui dialog social, având la bază resursele financiare obiective pe care statul le-ar putea asigura.
”În privința salariului minim european, simt nevoia să fac câteva precizări. În primul rând, la nivel european, este vorba despre o dezbatere și este un proces în curs, în care țările își exprimă variantele de abordare ale salariului minim.
În România, știți că anul trecut, pentru prima dată, salariul minim a rezultat dintr-un dialog social și a fost calculat în baza unor indicatori obiectivi, astfel încât să crească și salariul, dar să fie și susținut de economie.
Același lucru ne propunem și pe viitor. Dar, în plus față se asta, ne dorim o variantă predictibilă, adică să nu fie nevoie ca în fiecare an să venim cu un HG în urma dialogului social, să decidem indicatorii pe care îi luăm în calcul, ci să venim cu un act normativ, care să spună că, în România, salariul minim va avea următorii indicatori la bază.
Astfel încât și mediul economic să cunoască din timp ce salarii trebuie să plătească și oamenii să aibă predictibilitatea creșterii veniturilor lor”, a afirmat Raluca Turcan, potrivit antena3.ro.
Semnal de alarmă cu privire la munca la negru
Potrivit ministrului Muncii, un prim pas pentru combaterea muncii la negru este stabilirea unei forme de plată care să fie mulțumitoare atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, astfel încât, acest timp de angajare neconform cu legea să dispară cât mai repede, iar cetățenii să beneficieze de drepturile legale care le vor aduce doar avantaje.
„Eu, ca ministru, sunt îngrijorată în momentul de față de numărul mare de angajați, mai ales în sectorul privat, plătiți cu salariul minim și consider cu tărie că această discuție trebuie să fie una permanentă, temeinică, astfel încât să găsim acea variantă de salariu minim care să fie atractivă și pentru angajatori, ca să nu mai apeleze la forme de plată la gri, cu tot felul de stimulente pe lângă salariul minim pentru angajați pentru că, în felul acesta, îi privează de contribuția la pensiile de care vor beneficia atunci când vor ieși la pensie și în același timp și pentru angajați, pentru a le crește calitatea vieții”, a concluzionat aceasta.