Ministrul Muncii, veste bună pentru angajații afectați de pandemie după încetarea stării de alertă. Ce se întâmplă cu șomajul tehnic

de: Rosu Ioana
09 03. 2022

Ridicarea stării de alertă aduce speranță în rândul a milioane de români, care au suferit pe mai multe planuri în decursul celor doi ani de pandemie. De asemenea, decizia autorităților privind încetarea acestei perioade va avea un impact și asupra domeniului gestionat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cum ar fi șomajul tehnic sau legea „kurzarbeit”, a transmis marți, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce trebuie să știe angajații afectați de pandemie

Sectorul economic a fost extrem de zdruncinat de această perioadă îndelungată de pandemie, astfel că mulți români au rămas fără locuri de muncă sau au fost ajuați de stat cu ajutorul mai multor legi. Astfel, o parte dintre aceștia au primit șomaj tehnic, în timp ce alți angajați au beneficiat de legea kurzarbeit, promulgată de președintele Klaus Iohannis, în urmă cu un an.

Potrivit acestei legi, timpul de lucru al angajaților putea fi redus pe durata pandemiei între 50% până la 80%. De asemenea, aceste schimbări se aplică pe perioada stării de urgenţă sau de alertă, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, în timp ce angajații vor primi cu 25% mai puțini bani.

Mai exact , angajatorii aflați în situații excepționale au avut ocazia să reducă durata de muncă cu până la 80%, în timp ce Guvernul a subvenționat 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus, reieșind că statul s-a angajat să acopere salariul angajatului până la valoarea salariului mediu brut pe economie.

În cursul serii de marți, cu câte ore înainte de expirarea stării de alertă, Marius Budăi a anunțat că șomajul tehnic nu se va mai acorda, însă va mai rămâne în vigoare, pentru o perioadă de trei luni legea kurzarbeit, care le va permite angajaților să lucreze cu prgram redus.

Noi schimbări generate de încetarea stării de alertă

Marius Budăi a menționat, de asemenea, că părinții sau însoțitorii unor copii sau adulți cu handicap vor putea să-și ia zile libere până la sfârșitul anului. În cazul angajaților care munceau de acasă sau cu program decalat, aceste modificări nu vor mai fi obliggatorii, putând fi reluat programul normal.

„Nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă. Şi valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungeşte automat tot cu 90 de zile, iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022.

Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de lucru și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituțiile de stat.”, a transmis Budăi, pe pagina sa de Facebook.