Ministrul Muncii, ultimele informații despre situația muncitorilor sezonieri: „Nu voi lua niciodată o măsură, cât de mică…”

de: Rosu Ioana
15 04. 2020

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a abordat recent situația muncitorilor români plecați să lucreze în străinătate. Aceasta a precizat că dorește o discuție cu omologul său din Germania pentru a-i solicita să le acorde atenția cuvenită tuturor românilor care se află la muncă în această țară.

Violeta Alexandru se află în strânsă legătură cu Ambasada României în Germania

Ministrul Muncii a menționat faptul că există o comunicare foarte strânsă între ea şi Ambasada României în Germania, în contextul plecării a mii demuncitori sezonieri acolo.

De asemenea, Violeta Alexandru și-a exprimat acordul vizavi de plecarea românilor în străinătate, subliniind faptul că nu se va opune niciun moment față de decizia acestora.

În contextul în care angajații români își găsesc un loc decent în străinătate și sunt mulțumiți din punct de vedere financiar, aceasta nu vede niciun impediment în plecarea lor către alte țări cu nevoie mai mare de forță de muncă. În ciuda acestui fenomen de masa care are loc de mulți ani încoace, Violeta Alexandru face apel la adoptarea unor oferte mai avantajoase în România, pentru a-i determina pe oameni să rămână în țara lor.

Înainte de orice, aş spune clar: avem datoria să facem mai mult pentru ca românii să ia în considerare ofertele de muncă din ţară (şi vom face), dar nu voi lua niciodată o măsură, cât de mică, pentru a pune o piedică în calea celor care doresc să muncească, să câştige un ban cinstit oriunde în Europa.

Este decizia lor. Câtă vreme Ordonanţa Militară nr. 3 nu interzice dreptul românilor de a merge la muncă pe teritoriul României, având o prevedere specială vizând dreptul la muncă în activităţi agricole, de la muncă nu se vor pune piedici celor cărora un alt stat le-a permis să muncească, a scris ministrul Muncii pe pagina de Facebook.

Ce spune ministrul Muncii despre angajatorii străini

Violeta Alexandru aduce în discuție și subiectul românilor care au ales să meargă în Germania, la cules de sparanghel. Încercând să aducă lămuriri în această situație puternic controversată, aceasta neagă faptul că angajatorii ar fi dorit să le facă rău muncitorilor români, și cu atât mai mult să creeze focare de infecție cu COVID-19.

Este cazul celor despre care presa a relatat recent din parcarea Aeroportului din Cluj Napoca, persoane care şi-au stabilit singure condiţiile de muncă, direct cu angajatorul.

Plec de la premisa că niciun angajator nu vrea să îi îmbolnăvească, ci îi vrea apţi de muncă şi că românii care pleacă au reţinut apelul autorităţilor române de a îşi lua măsuri de protecţie. Pericolul nu a trecut. Le recomand să călătorească în cele mai sigure condiţii şi le mulţumesc pentru că iau măsuri pentru protejarea lor”, a mai afirmat aceasta.

Privind natura contractelor pe care muncitorii români le semnează cu angajatorul, Violeta Alexandru afirmă existența unor controale riguroase în care se verifică aspectele legale privind drepturile și obligațiilor acestora.

345 de controale au fost efectuate, de către IM, în ianuarie şi februarie anul acesta. Când românii ajung în ţara de destinaţie, instituţiile de control de acolo verifică dacă prevederile contractului (altfel, destul de detaliate – vorbind despre durata contractului, asigurare medicală, condiţii de prezenţă la lucru, condiţii de cazare, transport dus – întors) se respectă întocmai. Sunt omul care insistă în toate comunicările publice şi voi insista în continuare: fiecare român trebuie să muncească cu forme legale„.

Vezi imagini video care îi surprind pe muncitorii români la muncă, în Germania. În ce condiții trăiesc aceștia: