Ministrul Mediului, întâlnire de gradul zero cu un urs, în localitatea Bixad. Ce s-a întâmplat imediat după
Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a întâlnit cu un urs în localitatea Bixad. Potrivit unei postări pe propria pagină de Facebook, se afla în mașină, în drum spre București.
Tanczos Barna, întâlnire cu un urs
În timp ce se deplasa spre București, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a întâlnit cu un urs. În postarea sa, a precizat că ursul nu avea nici o reacție față de oamenii trecători sau față de alte mașini. Într-un astfel de caz, spune ministrul, evenimentul poate fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție, prin îndepărtare prin alungare.
„Nu este pentru prima dată când văd în libertate un exemplar de urs, de la o distanţă mai mică sau mai mare. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori, vin dintr-o zonă unde din păcate acest lucru se generalizează şi este un fenomen din ce în ce mai apăsător. În dimineaţa asta am văzut un exemplar mic, nu foarte mare, un exemplar care era pe acea porţiune de câmp, o zonă cosită acum câteva săptămâni şi care pur şi simplu nu a băgat în seamă nici maşinile, nici trecătorii, nici persoanele care au coborât din maşini să vadă şi ei un urs în libertate. (Eu am făcut poza – n. r.) din maşină, n-am coborât”, a spus acesta.
Ministerul Mediului pregătește modificarea legislației
Ministrul Mediului spune că nu se mai poate vorbi despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale animalelor în zonele locuite, ci despre o înmulțire a populației de urși pe teritoriul României. Din acest motiv, ministerul pe care acesta îl conduce pregătește o modificare a legislației.
În acest fel, animalele agresive vor putea fi împușcate în maxim 24 de ore. Ordonanța urmează sa fie aprobată în guvern în luna iulie. Anul acesta, din ce în mai mai multe apariții ale urșilor au fost semnalate în zone locuite. De cele mai multe ori, animalele coboară în localități după hrană.
„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.