Ministrul Mediului, anunț important despre programul „Rabla local”. Când începe și ce avantaje au toți acești proprietari de mașini
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a oferit în această dimineață, la Bistrița, primele informații importante despre programul „Rabla local”, care va permite casarea mașinilor mai vechi de 15 ani, fără ca proprietarul să fie obligat să achiziționeze un autoturism nou.
Câte persoane vor putea beneficia de program și când va fi demarat
Programul „Rabla local”, beneficiază de o alocare de 240 de milioane de lei, iar detaliile au fost discutate astăzi, de către ministrul Mediului, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți prmari, desfășurată la Bistrița. Potrivit oficialului, prin acest program, autoritățile intenționează să scoată din circulație aproximativ 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani.
În acest caz, prorietarii vor primi suma de 3.000 de lei, dintre care 2.400 vor veni din fndurile AFM, iar 600 din partea Primăriei. Astfel, proprietarii care își vor casa mașina mai veche de 15 ani, vor prima 3.000 de lei, fără obligația de a-și cumpăra un autoturism nou.
„Am discutat în mod special despre ‘Rabla local’, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani”, a transmis Tanczos Barna.
Câți beneficiari va avea programul
Potrivit ministrului, va fi stabilit un număr maxim de beneficiari, iar în funcție de populația fiecărei comune, se va face un calcul, reieșind pentru fiecare zonă în parte un anumit fond. Programul se va desfășura în cursul lunii martie, iar în maximum două săptămâni, după ce va fi evaluat și sistemul infirmatic, ghidul programului va fi disponibil public.
„Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a adăugat oficialul.