Ministrul israelian al Apărării, primele declarații despre ofensiva care va distruge Hamas. În cât timp va începe: ”Știți să faceți asta într-un mod letal”

de: Rosu Ioana
23 10. 2023

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, duminică, 22 octombrie, că Israelul pregătește o ofensivă terestră în Fâșia Gaza, cu scopul de a elimina organizația teroristă Hamas. Oficialul a oferit și câteva informații vizavi de acțiunile pregătite, exprimându-și optimismul cu privire la închierea cu succes a acestora.

Cât timp va dura operațiunea de distrugere a Hamas

Tensiunile ating cote maxime în războiul din Israel, iar scena evenimentelor se desfășoară pe mai mai multe fronturi. Cu toate acestea, duminică, au fost aduse primele ajutoare umanitare în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, situația în care se află civilii s-a agravat, iar organizațiile umanitare atrag atenția asupra necesității unui ajutor mai mare pentru aceștia.

De asemenea, în Cairo a avut loc o conferință de pace în cadrul căreia, razboiul Israel-Hamas a reprezentat subiectul principal de discuție. Din păcate, nu există semne cu privire la ajungerea la un consens sau declarație comună.

Tot duminică, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a dat asigurări că, în viitorul apropiat, gruparea teroristă HAMAS va fi distrusă de către aramata israeliană. Oficialul a declarat că această operațiune defensivă este în curs de pregătire și este posibil să dureze câteva luni, însă succesul ar putea fi garantat.

”Aceasta trebuie să fie ultima manevră terestră din Gaza, pentru simplul motiv că după aceasta nu va mai exista Hamas. Va dura o lună, două luni, trei, dar, în final, nu va mai exista Hamas”, a declarat Gallant la centrul de comandă al Forțelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv, potrivit Times of Israel.

Yoav Gallant a ținut să avertizeze că, înainte ca inamicul să întâlnească forțele blindate și de infanterie, ”va întâlni bombele Forțelor Aeriene”. Ministrul Apărării i-a încurajat pe oficialii Forțelor Aeriene într-un mod intimidator pentru adversari: ”Știți să faceți asta într-un mod letal, precis și de foarte bună calitate, așa cum ați dovedit până acum”, a spus acesta.

Care sunt etapele distrugerii grupării Hamas

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit vineri planurile pentru actuala campanie militară din Gaza împotriva grupării Hamas, care va consta în trei faze principale. Acesta dorește să nimicească gruparea, începând cu capacitățile sale militare și finalizând cu eliminarea oricărei responsabilități a Israelului în Fâșia Gaza. Declarațiile au fost făcute de ministrul Gallant în timpul unei ședințe de informare a Comisiei pentru afaceri externe și apărare a parlamentului israelian.

„Gallant a detaliat obiectivele campaniei, inclusiv eliminarea Hamas și distrugerea atât a capacităților sale militare, cât și a celor de guvernare, eliminarea completă a responsabilității israeliene din Fâșia Gaza și crearea unei noi realități de securitate în regiune”, se arată într-un comunicat de presă.

Prima fază vizează eliminarea Hamas prin acțiuni militare și tactice pentru slăbirea organizației teroriste și deteriorarea infrastructurii sale. El a anunțat, de asemenea, că „7 octombrie este ziua în care a început procesul de distrugere a Hamas”.

„O campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii”, a dezvăluit minsitrul Apărării.

După această fază, urmează o perioadă de lupte cu o intensitate mai mică. Etapa finală a campaniei are ca obiectiv crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața din această zonă și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului.