Ministrul Finanțelor, decizia care ar putea afecta milioane de români: ”Nu trebuie privită ca o măsură austeră”

de: Rosu Ioana
04 08. 2023

În ultimul an, România a înregistrat o creștere semnificativă a cheltuielilor publice, concentrându-se pe investiții în infrastructură, educație și sănătate, precum și pe sprijinirea sectoarelor vulnerabile ale societății. Toate aceste cheltuieli par să genereze o scădere economică resimțită în mai multe sectoare. Recent, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis, după întânirea avută cu liderii Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, că Guvernul trebuie să adopte o abordare diferită pentru gestionarea resurselor publice, evitând totodată risipa.

Veste mai puțin bună pentru români

Ministrul Finanțelor vine cu o veste nouă pentru români, anunțând pe pagina sa de Facebook decizia Guvernului de a prioritiza sustenabilitatea fiscal prin reducerea cheltuielilor publice. Astfel, Marcel Boloș a avut, ieri, o întâlnire cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) în cadrul căreia au existat discuții despre necesitatea gestionării cu grijă a resurselor publice, cât și despre importanța asigurării unor cheltuieli eficiente a acestora.

În cadrul discuțiilor avute, președintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a evidențiat importanța echilibrului între cheltuielile de funcționare și cele de investiții, astfel încât, accentual să fie pus pe promovarea unei creșteri economice sănătoase a țării.

Concluzia întâlnirii a vizat reducerea cheltuielilor publice, fiind privită ca o prioritate esențială pentru a asigura sustenabilitatea fiscală și pentru a promova dezvoltarea economică durabilă, fiind redusă risipa actuală.
Această nouă abordare poate afecta calitatea vieții românilor și a serviciilor oferite de stat, deși ministrul a dat asigurări cu privire la o planificare atentă, care să protejeze prioritățile sociale și economice.

”𝐒𝐚̆ 𝐨𝐩𝐫𝐢𝐦 𝐫𝐢𝐬𝐢𝐩𝐚

Guvernul României trebuie mai mult decât oricând să gestioneze cu grijă resursele publice și să asigure utilizarea lor eficientă. Este o prioritate esențială pentru a asigura sustenabilitatea fiscală și pentru a promova o creștere economică sănătoasă.

Am împărtășit această viziune astăzi cu reprezentanții Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), mai ales că domnul Ilie Bolojan știe poate cel mai bine cum trebuie să arate ponderea cheltuieli de funcționare/ cheltuieli de investiții”, și-a început Marcel Boloș mesajul

Măsurile anunțate de ministrul Finanțelor pentru restabilirea economiei

Marcel Boloș a reiterat faptul că Guvernul României și reprezentanții UNCJR au reafirmat angajamentul lor de a colabora pentru asigurarea unei gestionări eficiente a resurselor publice și pentru crearea unui mediu propice dezvoltării economice și sociale pe termen lung.

Ministrul Finanțelor a enumerate mai multe motive pentru a susține reducerea cheltuielilor publice, principalele fiind legate de evitarea șocurilor economice și a crizelor, cât și de crearea unui mediu mai favorabil de dezvoltare al sectorului privat.

”De ce este important să reducem cheltuielile publice? Doar câteva dintre motivele cheie:

Cheltuielile publice excesive duc la deficit bugetar și la creșterea datoriilor guvernamentale. Acest lucru poate afecta încrederea investitorilor, provocând instabilitate în economie, iar povara datoriilor acumulate va fi pe umerii viitoarelor generații.

Cheltuielile publice excesive pot determina o creștere a masei monetare în economie, ceea ce duce la diminuarea puterii de cumpărare a românilor.

Prin reducerea cheltuielilor publice inutile, putem elibera resurse și putem crea un mediu mai favorabil pentru sectorul privat.

O economie cu finanțe publice sănătoase este mai rezistentă în fața șocurilor economice și crizelor.

Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricție asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creștere economică durabilă și pentru a oferi oportunități de dezvoltare.

Dimensiunea și structura bugetului vor fi planificate cu grijă, astfel încât să ne asigurăm că prioritățile sociale și economice sunt protejate.