Ministrul Energiei, anunț de ultimă oră privind restricțiile românilor la gaze în această iarnă. Ce vor fi nevoiți să facă

de: Rosu Ioana
03 08. 2022

Apar informații noi referitoare la resursele energetice ale României pentru următoarea perioadă. În urma anunțului făcut de Comisia Europeană de a reduce cu 15% consumul de gaze, în contextul unei posibile viitoare crize a gazelor în UE, ministrul Energiei vine cu anunț menit să informeze românii despre ce va urma.

Principalul scenariu pe care se bazează România privind proviziile de gaze

Europa se află la ananghie în urma deciziei Rusiei de a reduce livrările de gaze naturale, ca răspuns la sancțiunile impuse Occident, apărute în urma invaziei rusești.

În timp ce anumite țări europene depind aproape în totalitate de gazelle rusești, România poate sta liniștită, deoarece producția internă este una bogată, care ne poate asigura trecerea peste iarnă fără prea multe griji. Cu toate acestea, Virgil Popescu atrage atenția că nevoile României depășesc cantitatea de gaze din producția proprie, subliniind că și importul de gaze este necesar.

„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a dezvălui Virgil Popescu, la Digi24.

Pentru a lămuri motivul deciziei Comisie Europene, de a reduce consumul de gaze cu 15%, Virgil Popescu a explicat că acest procent a fost stabilit în urma mediei consumului din ultimii 5 ani, pentru perioada 1 august-31 martie. Ministrul Energiei a dat asigurări cu privire la faptul că România va putea asigura necesarul de gaze pentru toți consumatorii protejați.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați.

Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie”, a dezvăluit acesta, potrivit sursei citate.

„Ne-a dat Dumnezeu gaze”

Din fericire, România se poate bucura de o producție necesară de gaze pentru iarnă, astfel că cetățenii nu trebuie să aibă emoții din acest motiv. Astfel, Virgil Popescu speră că până la iarnă, depozitele să fie umplute până la 90%.

„Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%.

Populația, care face parte din categoria clienților protejați, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populația”, a adăugat Popescu.

În ciuda acestor avantaje, ministrul Energiei face apel la cetățeni cu privire la adoptarea unor obiceiuri practice, de bun simț, care să vină în ajutorul economisirii consumului de gaze. Indiferent de situație, oficialul i-a asigurat pe români că nu vor avea energie cu rația.

„Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama.

Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a dat asigurări Virgil Popescu.